Φουτουριστικό όχημα χωρίς τιμόνι από την Toyota

Αυτοκίνητο εμπνευσμένο από τη σχέση μεταξύ καβαλάρη και αλόγου
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 19:36
UPD:19:48
media.toyota.co.uk

Σύμφωνα με την Toyota, ο χειρισμός του οχήματος θα είναι ενστικτώδης, καθώς θα καθορίζεται από την κίνηση του σώματος, ενώ η προσθήκη αισθητήρων αναγνώρισης προσώπου και φωνής θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον οδηγό.

A- A A+

Εμπνευσμένη όχι από τα συμβατικά αυτοκίνητα, αλλά από τα άλογα είναι μια από τις προτάσεις της Toyota για το όχημα του μέλλοντος.

Η εταιρεία ανακοίνωσε το FV2, ένα concept οχήματος, το οποίο ο οδηγός θα μπορεί να ελέγξει αλλάζοντας το κέντρο βάρους του ενώ στέκεται όρθιος, (γέρνοντας αριστερά, δεξιά ή προς τα εμπρός), εξαφανίζοντας έτσι την ανάγκη για τιμόνι.

Σύμφωνα με την Toyota, ο χειρισμός του οχήματος θα είναι ενστικτώδης, καθώς θα καθορίζεται από την κίνηση του σώματος, ενώ η προσθήκη αισθητήρων αναγνώρισης προσώπου και φωνής θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον οδηγό, «διαβάζοντας» τη διάθεσή του, προτείνοντάς του πιθανούς προορισμούς και παρέχοντάς του γενικότερα χρήσιμες πληροφορίες.

Η προβολή των προορισμών θα γίνεται στο παρμπρίζ, μέσω τεχνολογίας augmented reality. Επίσης, το FV2 θα μπορεί να «επικοινωνεί» με τα γύρω οχήματα και τις υποδομές αυτοκινητοδρόμων για να εξασφαλίζει την ασφάλεια των μετακινήσεων, ενημερώνοντας για παράδειγμα για το ενδεχόμενο παρουσίας εισερχομένων αυτοκινήτων σε «τυφλά» σημεία.  

MEDIA.TOYOTA.CO.UK

Ο στόχος, κατά την εταιρεία, είναι η ανάπτυξη στοιχείων «εμπιστοσύνης και κατανόησης» μεταξύ του οχήματος και του οδηγού, «παρόμοιων με αυτών ανάμεσα σε έναν καβαλάρη και το άλογό του». Το FV2 θα χρησιμοποιεί τεχνολογία που έχει προκύψει στο πλαίσιο του Toyota Heart Project για αυτό τον σκοπό.

Εκπρόσωπος της Sony δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται περισσότερο για ένα προϊόν φαντασίας παρά για κάτι το οποίο θα δούμε να τίθεται σε μαζική παραγωγή μέσα στα επόμενα χρόνια. «Αλλά κάποιες από τις τεχνολογίες τις οποίες προτείνουμε θα μπορούσαν να εμφανιστούν αργότερα – ας πούμε μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς