Τα ισπανικά κανάλια δείχνουν το δρόμο για την προστασία του παιδικού κοινού

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2004 21:27
A- A A+

Η ισπανική κυβέρνηση υπέγραψε χθες το βράδυ συμφωνία με τα τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας για την αποφυγή μετάδοσης βίαιων ή ενοχλητικών σκηνών, τις ώρες που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση, ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση.

Η TVE, το κρατικό κανάλι, και τα ιδιωτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας Telecinco, Antenna 3 και Sogecable (Canal+) δεσμεύθηκαν επίσης να αποφύγουν να περιλάβουν τέτοιες εικόνες στα δελτία ειδήσεων, εάν δεν είναι απαραίτητο για την ενημέρωση.

Ο Κώδικας Αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο των τηλεοπτικών εκπομπών και την παιδική ηλικία αποκλείει μεταξύ άλλων τη μετάδοση υλικού που δεν είναι κατάλληλο για ηλικίες κάτω των 18 ετών μεταξύ των ωρών 06.00 και 22.00.

Δύο ζώνες τηλεθέασης θα τύχουν "ενισχυμένης προστασίας": 08.00-09.00 και 17.00-20.00 κατά τη διάρκεια των οποίων απαγορεύεται η μετάδοση υλικού ακατάλληλου για παιδιά κάτω των 13 ετών. Τα Σαββατοκύριακα η προστατευόμενη ώρα τα πρωινά θα καλύψει τη ζώνη 08.00-12.00.

Ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρία Τερέσα ντε λα Βέγα επέμεινε στην ευαισθητοποίηση των γονέων.

Η ισπανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας ξεπερνά την ευρωπαϊκή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν μπορούν να μεταδώσουν στη ζώνη 06.00-22.00 υλικό που απειλεί την σωματική, διανοητική και ηθική ανάπτυξη των παιδικού κοινού.

Για την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας θα δημιουργηθούν δύο όργανα: μια Επιτροπή Αυτορρύθμισης αποτελούμενη από εκπροσώπους των τηλεοπτικών δικτύων, των εταιρειών παραγωγής και δημοσιογράφους, και μία μεικτή Επιτροπή όπου θα συμμετέχουν ισότιμα μέλη της Επιτροπής Αυτορρύθμισης και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα κάλεσαν τις τοπικές και περιφερειακές τηλεοράσεις να συμμετάσχουν στη συμφωνία και να υιοθετήσουν τις ρυθμίσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς