Πεκίνο: Μείωση των νέων αυτοκινήτων ενάντια στη ρύπανση

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 17:45
UPD:17:56
SHUTTERSTOCK

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Πεκίνο «πνίγηκε» στο νέφος, με την ορατότητα να μειώνεται σε ορισμένες τοποθεσίες στα 20 μέτρα.

A- A A+

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, οι αρχές του Πεκίνου αποφάσισαν να μειώσουν κατά 40% τον ετήσιο αριθμό αδειών για νέα αυτοκίνητα, ένα μέτρο που θα ισχύσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Έτσι, οι νέες πινακίδες θα μειωθούν από 240.000 σε 140.000 το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μεταξύ 2014 και 2017 θα επιτραπεί η κυκλοφορία 600.000 νέων αυτοκινήτων – αριθμός μικρότερος από τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στους δρόμους μόνο το 2010.

Επιπλέον, έως το 2017, το 40% αυτών των πινακίδων, τις οποίες οι υποψήφιοι οδηγοί διεκδικούν εδώ και δύο χρόνια σε ειδικές λοταρίες, θα αφορούν υβριδικά και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Εκτός από το Πεκίνο, τα μέτρα για τα νέα αυτοκίνητα θα ισχύσουν για τη Σαγκάη, το Γκουανγκζού και το Γκουιγιάνγκ, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή περιορισμών στις πωλήσεις σε άλλες οκτώ πόλεις.

Οι πιέσεις για βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη Παρασκευή, η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας, ανακοίνωσε ότι σε περισσότερες από 30 περιοχές της κινεζικής ενδοχώρας έχουν αναφερθεί φέτος κατά μέσο όρο 4,7 ημέρες με υψηλά επίπεδα αιθαλομίχλης – αριθμός που συνιστά ρεκόρ πεντηκονταετίας.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Πεκίνο «πνίγηκε» στο νέφος, με την ορατότητα να μειώνεται σε ορισμένες τοποθεσίες στα 20 μέτρα. Η εξέλιξη οδήγησε στο κλείσιμο τουλάχιστον 16 αυτοκινητοδρόμων από και προς την πρωτεύουσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή