Μπαλκενέντε: Η Τουρκία να αλλάξει στάση στο θέμα της Κύπρου

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 16:56
UPD:16:58
A- A A+

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο εν όψει της απόφασης από τους ηγέτες των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας σχετικά με το εάν θα υπάρξει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ¶γκυρα.

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι όλα τα κράτη - μέλη λένε ότι πως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου πρέπει να αλλάξουν στο μέλλον», υπογράμμισε ο Μπαλκενέντε ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Βερολίνο.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε διπλωματική αναγνώριση στην Κύπρο που εντάχθηκε στην Ε.Ε. στις αρχές του έτους και αναγνωρίζει μόνο την αυτονακηρυχθείσα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπου διαμένουν τουρκοκύπριοι.

Σύμφωνα με τον Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της Ε.Ε., η Τουρκία πρέπει να εγκρίνει ένα πρωτόκολλο με το οποίο θα επεκτείνεται η τελωνειακή της ένωση με την Ε.Ε. στη Κύπρο. Ο κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι μία τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου.

Ο Μπαλκενέντε ανέφερε ότι ένα σχέδιο συμφωνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να περιλαμβάνει τρία σημεία-κλειδιά: Οι συνομιλίες που θα έχουν στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι ανοικτές. Θα οριστεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα υπάρχει προειδοποίηση ότι παραμένει ανοικτό το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή