Εντονη κινητικότητα ενόψει Συνόδου Κορυφής

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 17:10
A- A A+

Η Αγκυρα επιστράτευσε τον πρωθυπουργό των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οπως γράφει ο «Φιλελεύθερος», ο κ. Ταλάτ σε επιστολή του προς τους 24 υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., πλην της Κύπρου, ζητά να μην τεθεί ως προϋπόθεση στην Τουρκία η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/13/988648.htm .

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, Μπέρναρντ Μποτ, κατά την άφιξή του σε συνεδρίαση των ολολόγων του της Ε.Ε., εκτίμησε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει συναίνεση. Απευκταίο το βέτο, αλλά εν δυνάμει το ισχυρό χαρτί μας, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Αμυνας. Κατά του βέτο τάχθηκε εμμέσως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

«Εκείνο που, οπωσδήποτε, μας απασχολεί όλους, είναι μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Ολοι το επιθυμούμε. Και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν τέτοιες βελτιώσεις στα συμπεράσματα και από πλευράς Τουρκίας, βεβαίως, μια τέτοια υπεύθυνη στάση, που να μην επιτρέψει ποτέ, σε κανέναν να σκεφθεί την αρνητική τοποθέτηση», υπογράμμισε.

Το Φανάρι στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, και έχει την βεβαιότητα ότι τα προβλήματά του θα αντιμετωπισθούν, σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

«Εν όψει της 17ης Δεκεμβρίου ελπίζουμε και ευχόμεθα ότι η Τουρκία θα πάρει ημερομηνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ευχόμεθα το ταχύτερον δυνατόν να καταλήξουν και να ολοκληρωθούν με την πλήρη ένταξη της χώρας μας εις την μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Independent», επαναλαμβάνει πως αποκλείει οποιαδήποτε άλλη λύση, πλην της πλήρους ένταξης στην Ε.Ε., και εξαπολύει επίθεση στην κυπριακή κυβέρνηση, για προσπάθεια επιβολής νέων όρων στην Αγκυρα.

Κι ενώ υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, δύο στους τρεις Γάλλους και 55% των Γερμανών αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Από την άλλη, οι Ιταλοί (49%), οι Βρετανοί (41%) και ιδιαίτερα οι Ισπανοί (65%) λένε πως υποστηρίζουν την τουρκική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή