Αποστάσεις από το κουρδικό μανιφέστο

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 21:06
A- A A+

Αντιδράσεις και αποδοκιμασίες μεταξύ των κούρδων διανοουμένων και πολιτικών προκαλεί η καταχώρηση του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, που ερμηνεύθηκε «ως αυτονομιστικό μανιφέστο» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/10/987896.htm .

Η Λεϊλά Ζανά βουλευτής του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος απέσυρε την υπογραφή της από το κείμενο, όπως και πολλοί άλλοι. « Αν δημιουργηθεί Κουρδιστάν, τότε αυτό που θα μείνει θα είναι Τουρκιστάν», γράφει χαρακτηριστικά σήμερα ο αρθρογράφος Ταχά Ακιόλ για να καυτηριάσει τη νοοτροπία των συντακτών του μανιφέστου.

Πολλοί από όσους φέρονται να υπογράφουν την καταχώρηση του Κουρδικού Ινστιτούτου, εξέδωσαν γραπτή ανακοίνωση λέγοντας ότι οι απόψεις τους παρερμηνεύθηκαν, και ότι δεν ήθελαν ποτέ να υπαινιχθούν την δημιουργία ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας στην Τουρκία.

Σημείωσαν επίσης ότι η καταχώρηση παρουσιάσθηκε ως μοχλός σε βάρος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, και ζήτησαν από την συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών να αρχίσει το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Αποστάσεις από το μανιφέστο παίρνει και ο «κύκλος του Ιμραλί», αυτοί που εκφράζουν δηλαδή τις απόψεις του έγκλειστου στο Ιμραλί, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή