Συνάντηση του Τζ. Κέρι με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας

Προσπάθεια για να δημιουργηθούν νέες γέφυρες
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 14:51
UPD:17:11
REUTERS/JASON REED

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα (δεξιά) στο Ριάντ.

A- A A+

Με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα συναντήθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο Ριάντ, στα πλαίσια γύρου επαφών με στόχο να αποφορτιστούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις αραβικές χώρες, ανέφεραν αμερικανικοί διπλωματικοί κύκλοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Σαουδική Αραβία, βασικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, εμφανίζεται οργισμένη με τη στάση των ΗΠΑ, τόσο στο συριακό, όπου θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχαν επέμβει ενεργότερα κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ, όσο και στο παλαιστινιακό, όπου θεωρεί ότι επέτρεψαν στο Ισραήλ να συνεχίσει τον εποικισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία είχε διαφωνήσει με την έμμεση υποστήριξη από πλευράς ΗΠΑ των κινημάτων κατά των προέδρων Τυνησίας και Αιγύπτου, κ.κ. Μπεν Άλι και Μουμπάρακ αντίστοιχα, έχοντας μάλιστα παράσχει και άσυλο στον πρώτο.

Το Ριάντ εμφανίζεται επίσης ιδιαίτερα επιφυλακτικό σε σχέση με την ύφεση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν.

Μιλώντας στους εργαζόμενους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο κ. Κέρι σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει αντικειμενικά αναλάβει την ηγεσία του αραβικού κόσμου, λόγω της εσωτερικής αναταραχής στην Αίγυπτο.

Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ότι η στενή συνεργασία ΗΠΑ - Σ. Αραβίας αποτελεί όρο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιέγραψε τις διαφορές των δύο χωρών ως «διαφορετικές τακτικές» και όχι έλλειψη κοινού τελικού στόχου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φεϊζάλ, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες Ριάντ - Ουάσιγκτον, μιλώντας επίσης για «κοινούς στόχους» των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ζήτησε, ωστόσο, να αναγκαστεί το Ιράν να «φύγει από τη Συρία», όπου, σύμφωνα με τον κ. Φεϊζάλ, παρέχει βοήθεια στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ να καταστέλλει τον ίδιο το λαό της.

Ο κ. Κέρι, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή