Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 17:07
A- A A+

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η μάχη σε σχέση με την ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας συνεχίζεται, και μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, άλλωστε «αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο του τελικού σχεδίου συμπερασμάτων και όχι τα προσχέδια».

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου συναντάται στις Βρυξέλλες με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ολλανδό ομόλογό του, Μπέρναρντ Μποτ, ο οποίος αναμένεται να τον ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο η ολλανδική προεδρία προτίθεται να ενσωματώσει στο νέο προσχέδιο κάποιες ιδέες ώστε να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως το ζήτημα θα κριθεί μάλλον το βράδυ της Πέμπτης. Επιπλέον, πρόσθεσε πως από τις πλείστες αντιπροσωπείες θεωρείται ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι "εκ των ων ουκ άνευ" και ότι "η Αγκυρα δε μπορεί να αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία".

Οπως σημείωσε, χθες ο έλληνας ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης, ανοιχτή παραμένει η παράγραφος που αναφέρεται στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνεντεύξεις του στη ΝΕΤ και το Μega είπε ότι έχει δοθεί η έγκριση της ¶γκυρας για την επέκταση της τελωνειακής ενωσης της Τουρκίας με όλα τα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ενώπιον βουλευτών του κόμματός του ότι μόνος στόχος είναι η πλήρης ένταξη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/14/989053.htm .

Τέλος, για άλλη μία φορά, σήμερα, η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 17 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή