«Δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να βρίσκεται στην E.E.»

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 19:19

A- A A+

Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της κυβέρνησης Ερντογάν συναντούν ευθέως την αντίδραση της άκρας αριστεράς και των υπερεθνικιστών, ενώ το λεγόμενο «βαθύ κράτος» τηρεί στάση αναμονής. Παραμονεύει για να εκμεταλλευθεί το πιθανό «όχι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή αυστηρές προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στην εκπομπή του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου, «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», που προβλήθηκε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, έγινε λόγος για την κίνηση «Κόκκινο Μήλο» που αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, και ζητά την επέμβαση του στρατού, του θεματοφύλακα του κεμαλισμού.

«Δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορεί να γίνει παρά μία επαρχία, μια αποικία. Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι μια απάτη. Ο Ερντογάν ψεύδεται στον λαό για τα οφέλη της ένταξης. Ο,τι και να κάνει και με οποιοδήποτε τίμημα, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ δεκτή στο "κλαμπ των πλουσίων"», δηλώνει ο Ντογκού Περιντζέκ, μαοϊκός και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.

«Πρέπει να διακόψουμε αμέσως τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.», λέει ο Μεχμέτ Σαντίρ, αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. «Οι απαιτήσεις της Ε.Ε. δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές στην Τουρκία, κυρίως στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Θα είναι το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας όπως την ξέρουμε. Θα γίνει άλλο πράγμα», καταλήγει.

* Οι ευρωσκεπτικιστές εκπροσωπούν το 20% των τουρκικού πληθυσμού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή