Ε.Ε.: «Ναι μεν, αλλά» για την ένταξη της Τουρκίας

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2004 11:20
UPD:11:23
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να πει «ναι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής που αρχίζει αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο δρόμος θα είναι περίπλοκος και η ένταξη της Αγκυρας στην Ε.Ε. δεν είναι εγγυημένη και δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν 10 έως 15 χρόνια, εκτιμούν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο θα αποφασιστεί επίσης η έναρξη ανάλογων διαπραγματεύσεων την άνοιξη με την Κροατία και η υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες με την Τουρκία μπορεί να αρχίσουν το φθινόπωρο του 2005,υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί μάλιστα να διακοπούν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.

Οι 25 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να τονίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και ότι θα πρόκειται για μία διαδικασία ανοικτή,η έκβαση της οποίας δεν μπορεί να είναι εγγυημένη πριν την ολοκλήρωσή της.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερνρογάν προειδοποίησε χθες ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί «ουδεμία άλλη προοπτική από την πλήρη ένταξη».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ τόνισε μάλιστα ότι η Τουρκία καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η ένταξη δεν θα γίνει με κάθε κόστος.

«Δεν θα πούμε ναι με κάθε κόστος. Το καταστήσαμε σαφές στην Ε.Ε.», τόνισε ο Γκιουλ και επανέλαβε ότι Αγκυρα απορρίπτει «μια ανοικτή διαδικασία».

Η Τουρκία φιλοδοξεί εδώ και 40 χρόνια να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 1999 είναι επισήμως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας τη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο. Η κοινή γνώμη πάντως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την προσδοκία καθώς αντίθετοι με την ένταξη της Τουρκίας δηλώνουν το 67% των Γάλλων, το 55% των Γερμανών και το 75% των Αυστριακών».

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή