Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: «Το πάρτι τελείωσε»

Δηλώσεις του διευθυντή της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 18:09
UPD:22:17
EUROKINISSI

Ο κ. Σφακιανάκης (φωτογραφία αρχείου) απηύθυνε προειδοποίηση προς όσους χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για παράνομες δραστηριότητες.

A- A A+

Δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο - «το πάρτι τελείωσε» δήλωσε ο διευθυντής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, από το βήμα του 3ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Σφακιανάκης απηύθυνε προειδοποίηση προς όσους χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για παράνομες δραστηριότητες. «Τέρμα οι εκβιασμοί, υπάρχει αστυνομία, υπάρχει κράτος, υπάρχει έλεγχος» τόνισε.

Παράλληλα, έκανε αναφορά και στον κοινωνικό ρόλο της υπηρεσίας, σημειώνοντας πως σε οκτώ λεπτά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να εντοπίσει τον χρήστη του Ίντερνετ που θέλει να αυτοκτονήσει - χρόνο ρεκόρ για τον οποίο υπήρξε βράβευση από το FBI.

Κοινωνικά δίκτυα, διαδικτυακά παιχνίδια και εθισμός

Ο κ. Σφακιανάκης μίλησε και για το θέμα της χρήσης του Ίντερνετ από παιδιά και το φαινόμενο της εξάρτησης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή – παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται και στην Ελλάδα. Στο νοσοκομείο Παίδων νοσηλεύονται 90 παιδιά με συμπτώματα εθισμού στο Ίντερνετ, με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να δέχεται καθημερινά από γονείς αναφορές περιστατικών εθισμού. Κατά τον κ. Σφακιανάκη, οι κύριες αιτίες εθισμού είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ελλάδα 3.966.380 άνθρωποι είναι χρήστες του Facebook, με σύνδεση άνω των 2,5 ωρών ημερησίως κατά μέσο όρο, τη στιγμή που οι ειδικοί επιμένουν ότι η χρήση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 1,5 ώρα.

Δεύτερη αιτία εθισμού είναι η ενασχόληση με ένα διαδικτυακό παιχνίδι, με τον εθισμό να μην αποτελεί πρόβλημα μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.

Μεταλλαγή του εγκλήματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πληροφορική τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη διάπραξη ενός φάσματος εγκληματικών πράξεων, οι οποίες απαιτούν εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση. Το σύγχρονο έγκλημα φαίνεται να μεταλλάσσεται συνεχώς από την κλασσική του μορφή προς το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Το έγκλημα στο διαδίκτυο είναι μεγάλο και σοβαρό, είπε ο κ. Σφακιανάκης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα παιδιά και αναφέροντας την αποπλάνηση ανηλίκου (διαδικασία κατά την οποία οι «κυνηγοί», προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα chat rooms, τα social media και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά), την παιδική πορνογραφία, και το Cyberbullying (επαναλαμβανόμενη παρενόχληση μέσω ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας). Από τον 2006 μέχρι σήμερα, η ελληνική αστυνομία έχει συλλάβει 818 παιδόφιλους.  «Η παιδοφιλία στην Ελλάδα δεν έχει μέλλον», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Το Ίντερνετ προσφέρεται για τη διεξαγωγή πληθώρας απατών και παραβίασης προσωπικών δεδομένων: ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέφερε περιστατικό που συνέβη στο εξωτερικό, όπου μέσω διαδικτύου έγινε αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή ασθενούς που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να καταλήξει, ή στην Ελλάδα, όπου δικηγόρος ενέδωσε στις δελεαστικές προτάσεις απατεώνων για οικονομικά οφέλη, χάνοντας 413.000 ευρώ. Επίσης, πριν από δύο ημέρες αναφέρθηκε στην υπηρεσία περιστατικό όπου κάποιος έχασε ένα εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή