Με ανοιχτά θέματα προσέρχονται στις Βρυξέλλες οι «25»

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2004 19:19
A- A A+

Με ανοιχτά θέματα το αν, το πότε και το πώς θα ξεκινήσουν και θα διεξάγονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και την παράγραφο των τελικών συμπερασμάτων που αναφέρεται στην Κύπρο, προσέρχονται στις Βρυξέλλες οι «25».

Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου, που εξέτασε κατ' αρχήν η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων, και το οποίο στη συνέχεια συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Δευτέρας.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση -εκ μέρους της Τουρκίας- της τελωνειακής ένωσης προς όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. -συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου- στην παράγραφο 19 του σχεδίου αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών».

Σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις, η παράγραφος 20 του σχεδίου συμπερασμάτων αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζοντας την ανάγκη κατηγορηματικής δέσμευσης για σχέσεις καλής γειτονίας, χαιρετίζει τη βελτίωση στις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της και την ετοιμότητά της να συνεχίσει να εργάζεται με κράτη μέλη για επίλυση εκκρεμουσών συνοριακών διαφορών σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών όπως προβλέπεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματά του, ειδικά εκείνα του Ελσίνκι σχετικά με αυτό το θέμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξέτασε την κατάσταση ως προς τις εκκρεμούσες διενέξεις. Σχετικά με αυτό το θέμα επαναβεβαίωσε την άποψη του ότι ανεπίλυτες διενέξεις με επιπτώσεις στη διαδικασία προσχώρησης, θα πρέπει εάν είναι αναγκαίο να άγονται στο διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης προς διευθέτηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για την επιτελούμενη πρόοδο την οποία θα επανεξετάζει αναλόγως».

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή