Αρχίζει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες ο Κώστας Καραμανλής
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2004 13:36
UPD:13:48
A- A A+

Αρχίζει το βράδυ στις Βρυξέλλες η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Το πρωί αναχώρησε από την Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα παρακαθήσει απόψε στο δείπνο των 25 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, οπότε θα εξεταστεί το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου.

Στις γενικές επισημάνσεις, που αφορούν τη διεύρυνση επισημαίνεται ότι η δυνατότητα της ΕΕ να ενσωματώσει νέα μέλη, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο προς το γενικό συμφέρον τόσο της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών.

Για τις διμερείς σχέσεις, στο σχέδιο συμπερασμάτων η Τουρκία καλείται να συνεχίσει να εργάζεται για επίλυση εκκρεμουσών συνοριακών διαφορών και αν αυτές δεν επιλύονται να άγονται στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα επιδιώξει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία. Από το αεροδρόμιο τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η αναγνώριση. Επισήμανε ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο θα συναντηθεί μόλις φθάσει στις Βρυξέλλες, ενώ επανέλαβε ότι, το αν θα δημιουργηθούν συνθήκες ή όχι για άσκηση του "βέτο", δεν είναι γνωστό από τώρα.

Στη βελγική πρωτεύουσα μετέβη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φθάνοντας χθες το βράδυ στη Βελγική πρωτεύουσα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα του θα πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είπε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η ¶γκυρα θα δεχτεί τους όρους που ενδεχομένως της θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Μιλιέτ" ο κ. Ερντογάν καλεί την ΕΕ να δείξει ότι δεν είναι ένα χριστιανικό κλαμπ και επισημαίνει ότι η ένταξη της χώρας του θα είναι πλούτος και όχι βάρος για την Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή