Πακιστάν: 67 οι πολίτες - θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών από το 2008

Απάντηση του πακιστανού υπουργού Άμυνας στη Γερουσία του Πακιστάν
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 19:18
UPD:19:25
REUTERS/NASEER AHMED

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τους βομβαρδισμούς ένα από τα πλέον αποτελεσματικά όπλα που διαθέτει εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 67 πολιτών από το 2008, δίνοντας έναν αριθμό πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες εκτιμήσεις.

Πρόκειται για το 3% του συνόλου όσων έχουν σκοτωθεί από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ το 97% (2.160 άνθρωποι) φέρονται ότι είναι ένοπλοι αντάρτες, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υπουργείου Άμυνας σε ερώτηση της πακιστανικής Γερουσίας.

Οι 2.227 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια 317 βομβαρδισμών από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν στο Πακιστάν από το 2008, διευκρινίζει το υπουργείο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τους βομβαρδισμούς ένα από τα πλέον αποτελεσματικά όπλα που διαθέτει εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Οι επικριτές τους καταγγέλλουν τους βομβαρδισμούς ως παράνομους, που σκοτώνουν αθώους πολίτες και είναι αντιπαραγωγικοί γιατί τροφοδοτούν την αστάθεια στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται.

Το Πακιστάν επισήμως καταδικάζει τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, όμως τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρονται συχνά σε σιωπηλή συμφωνία μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσινγκτον, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκοτώνουν και πακιστανούς Ταλιμπάν που μάχονται κατά της κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του πακιστανικού υπουργείου Άμυνας, 319 αντάρτες και κανένας πολίτης σκοτώθηκαν στις 59 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν το 2012 και το 2013.

Ο απολογισμός των επιθέσεων είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, καθώς πραγματοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές.

Όμως πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι από τις επιθέσεις έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες πολίτες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Δημοσιογραφικής Έρευνας με έδρα το Λονδίνο, οι βομβαρδισμοί από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν προκαλέσει τον θάνατο 2.525 ως 3.613 ανθρώπων από την έναρξη τους στις αρχές του 2004, εκ των οποίων 407 με 926 είναι πολίτες (δηλαδή το 16% έως 25%).

Σε έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Μπεν Έμερσον ανέφερε ότι οι αρχές του Πακιστάν τον είχαν ενημερώσει ότι τα 400 από τα 2.200 θύματα των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή το 18%, ήταν πολίτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή