Κινήσεις κατευνασμού της δυσαρέσκειας βουλευτών

Αντιδράσεις για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 07:33
UPD:09:38
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Το Μέγαρο Μαξίμου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η κυβέρνηση με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να θέλουν τους δανειστές μας να απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα σχέδια για την  κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και σημαντική μερίδα των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να αμφισβητούν πλέον ανοιχτά κυρίως τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου.

Χθεσινοβραδινές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ήθελαν την τρόικα να επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό είναι αρκετά μεγαλύτερο των 500 εκατομμυρίων ευρώ απορρίπτοντας το σχέδιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που της απέστειλε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες το κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που παρέδωσε ο Γιάννης Βρούτσης δεν έφτασε ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός έκανε λόγο για διαδικαστικού χαρακτήρα βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής.  

Πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι η τελική συμφωνία θα επιτευχθεί αύριο, προκειμένου το κείμενο να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Την ίδια ώρα η ερώτηση, προς τον Γ. Στουρνάρα, των 24 βουλευτών της Ν.Δ., με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Iορδάνη Τζαμτζή, για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων και των οικοπέδων την οποία χαρακτήριζαν «άδικη» ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών σε αναδίπλωση πριν καν κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο η επίμαχη πρόταση και μάλιστα με μια λιτή ανακοίνωση τριών σειρών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την αντίδραση των 24 βουλευτών.

Οι τελευταίοι ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους  ότι σήμερα θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να του αναπτύξουν διεξοδικά  τα προβλήματα που ανακύπτουν από το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.

Εντός αυτού του κλίματος το Μαξίμου συνιστά ψυχραιμία διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα μόλις ξεκίνησε.

Συνεργάτης του Πρωθυπουργού δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου για την αμφισβήτηση του Γ. Στουρνάρα μερικά εικοσιτετράωρα μετά την κίνηση με υψηλούς συμβολισμούς  του κ. Σαμαρά να πάρει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών στο προ-συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο κάστρο του Μπάουχουτ στο Μέιζερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την επίσπευση της ανάληψης, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, της πρωτοβουλίας ενημέρωσης της Κ.Ο. της Ν.Δ. για την κατάσταση. Ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν κάτι τέτοιο να γίνει αφού διαμορφωθεί μια σαφή εικόνα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τώρα δεν αποκλείεται η σχετική πρωτοβουλία να «τρέξει» άμεσα.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή