Νέα διάκριση για τη «10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου

Στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ της Κύπρου
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 09:48
A- A A+

Η ταινία «10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου τιμήθηκε με το «Cypress Veteran's Award», το βραβείο έμπειρου σκηνοθέτη, από επιτροπή διακριτών δημοσιογράφων, το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, στην τελετή λήξης του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Κύπρου.

Η ταινία - που διακρίθηκε στο London Greek Film Festival με τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης φωτογραφίας -, σε λίγες ημέρες (7/11) θα προβληθεί αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Στο παλμαρέ της «10ης μέρας» βρίσκονται ακόμα το ειδικό βραβείο του Ευρωπαϊκού Πανοράματος 2012, οι τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς και οι συμμετοχές σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ όπως του Μόντρεαλ (παγκόσμια πρεμιέρα), Fantasporto κ.ά..

Στη υπόθεση της δημιουργίας  του Βασίλη Μαζωμένου, ο Αλί, ένας αφγανός μουσουλμάνος, ζει στην Αθήνα μοναχικά σ’ ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα. Η καθημερινότητά του είναι μονότονη. Κοιμάται, τρώει λιτά και προσεύχεται. Η μοναδική του διασκέδαση είναι το άθλημα του kick boxing, για το οποίο προπονείται στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας που διαμένει. Για να επιβιώσει μαζεύει παλιοσίδερα από τα σκουπίδια, που τα συγκεντρώνει σ’ ένα καρότσι super market το οποίο σέρνει στους δρόμους. Όμως δεν είναι μόνο οι μνήμες από την πατρίδα του, την οικογένειά του και το κορίτσι του που τον κατακλύζουν.

Πιο έντονο συναίσθημα του προκαλεί η τελετή της Ασούρα, που παρακολουθεί χωρίς να συμμετέχει . Πρόκειται για μια ημέρα μνήμης και

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος.

πένθους για τους περισσότερους μουσουλμάνους, διότι τότε έχασε τη ζωή του ο Χουσεΐν Αλί, σημαντική φυσιογνωμία στο Ισλάμ.

Η ταινία είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, της οποίας η προετοιμασία, ιδιαίτερα για την τελετή της Ασούρα, ήταν μεγάλη σε διάρκεια και οι συνθήκες των γυρισμάτων πολύ δύσκολες. Η «10η μέρα» θα παίζεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, ενώ συζήτηση για το μεταναστευτικό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, με αφορμή την ταινία, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Free Thinking Zone (Σκουφά και Γριβαίων).


 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς