Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκαν η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας και η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
Στην παρέλαση στο Σύνταγμα συμμετείχαν μόνο παραστάτες και σημαιοφόροι, ενώ το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων απέσπασαν οι αθλητές των Special Olympics.
Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δριβελέγκας. Παρόντες ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Για τους υπόλοιπους θεατές η περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη και μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση μόνο από την οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της Βουκουρεστίου και μετά.
Στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Από την εξέδρα των επισήμων την παρέλαση παρακολούθησαν ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές της Ν.Δ., Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Ορφανός, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ο Αντώνης Σαουλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Παππάς, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόξενος των ΗΠΑ Robert Sanders, ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κ.α.
Ύστερα από απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας φέτος συμμετείχαν και πάλι στην παρέλαση άρματα μάχης, μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έκαναν εντυπωσιακές πτήσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναλάβει τη φύλαξη της εξέδρας των επισήμων και όλης της περιοχής. Για μεγάλη απόσταση από την εξέδρα δεν επιτρεπόταν η είσοδος των πολιτών παρά μόνο σε όσους είχαν εφοδιαστεί με προσωπικές προσκλήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα και μετά το τέλος της παρέλασης έκαναν πορεία.
Στο ύψος του δημαρχείου σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι βουλευτές Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, πραγματοποίησαν τη δική τους διαμαρτυρία, με συνθήματα και πανό και μόλις τέλειωσε η παρέλαση έκαναν πορεία.
Τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, ο οποίος προσήλθε με τη σύζυγο και τα παιδιά του, αλλά όμως δεν πήρε τη θέση του στην εξέδρα των επισήμων, μαζί με τους άλλους βουλευτές.
Ο βουλευτής αρνήθηκε να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση που σημειώθηκε με αιχμή την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει. Καταφέρθηκε πάντως εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου ότι θα αποχωρούσε από την παρέλαση αν έβλεπε στην εξέδρα των επισήμων βουλευτή της Χρυσής Αυγής. «Ας φύγει. Καλό θα είναι να φύγει και από τη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό μάλλον για τον εαυτό του το εννοούσε», σχολίασε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος δεν τον είχε αντιληφθεί και ενημερώθηκε στο τέλος της παρέλασης από τους δημοσιογράφους. «Η θρασυδειλία της Χρυσής Αυγής αποδεικνύεται με τη σημερινή παρουσία της στο πεζοδρόμιο. Αν ήθελε πραγματικά να εφαρμόσει το νόμο όπως λέγεται ας ερχόταν πάνω στην εξέδρα, να δούμε τι θα γινόταν. Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά τους», δήλωσε.
Ηράκλειο: Μικροένταση κατά την κατάθεση στεφάνων
Στο μεταξύ, μικροεντάσεις σημειώθηκαν κατά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.
Στον χώρο γύρω από την παρέλαση είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών τόσο στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όσο και στον χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Εκπρόσωποι των αρχών αποδοκιμάστηκαν από ομάδα πολιτών κατά την κατάθεση στεφάνου.
Μετά την κατάθεση ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και οι τοπικές αρχές μετέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου από την εξέδρα που είχε στηθεί παρακολούθησαν την παρέλαση, η οποία διεξήχθη ομαλά.
Μετά το τέλος της παρέλασης -και αφού οι εκπρόσωποι των αρχών είχαν αποχωρήσει από τον χώρο- πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας με πανό που ανέγραφαν "ΟΧΙ" και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής από την ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Σύλλογο Σχολικών Φυλάκων, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και άλλους.
Χανιά: Χωρίς εντάσεις η παρέλαση
Με παρέλαση τμημάτων μαθητών, παραδοσιακών συλλόγων, προσκόπων και των ενόπλων δυνάμεων κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και στα Χανιά.
Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ο χώρος κοντά στην εξέδρα των επισήμων και σε ακτίνα 100 μέτρων είχε αποκλειστεί για τους πολίτες.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης.
Μετά το τέλος της παρέλασης και την αποχώρηση των επισήμων, ομάδα πολιτών πραγματοποίησε πορεία στην λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου χωρίς ωστόσο να υπάρξουν εντάσεις. Οι συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής των μνημονίων.
Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση και στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.
Με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Τρίπολη
Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Πελοπόννησο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο του «Όχι».
Στην Τρίπολη τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, που εκπροσωπούσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, των βουλευτών του νομού, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του δημάρχου Τρίπολης και των λοιπών πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών του νομού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
«Σήμερα είναι μια μέρα που λέμε όχι σε ό,τι εμποδίζει την δημοκρατία, σε ό,τι εμποδίζει τον ελληνικό λαό να αισθάνεται ελεύθερος, σε ό,τι δεν μας ενώνει. Σήμερα λέμε ναι στην Ελλάδα, λέμε ναι στους έλληνες, λέμε ναι σ' αυτά που μας ενώνουν κι αγωνιζόμαστε για το καλύτερο της πατρίδας», δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ