Γκιουλ: Η συναλλαγή με την Κύπρο ως μέλος της Ε.Ε. δεν συνιστά επίσημη αναγνώριση

«Η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” και η Τουρκία δεν πρόκειται να υπογράψουν από κοινού κανένα πρωτόκολλο»
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2004 14:59
A- A A+

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια στιγμή που η Τουρκία θα κάτσει από τη μια μεριά του τραπεζιού και οι Ελληνοκύπριοι από την άλλη για να υπογράψουμε κάτι». Αυτό τόνισε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ κατά τη διάρκεια συνάντησης στελεχών του κυβερνητικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης.

«Η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) και η Τουρκία δεν πρόκειται να υπογράψουν από κοινού κανένα πρωτόκολλο», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο κ. Γκιουλ εξήγησε ότι η Τουρκία αποδέχεται πλήρως το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει 25 μέλη και ότι ένα από τα μέλη αυτά είναι η Κυπριακή Δημοκρατία την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επισήμως. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει στα 25 μέλη της Ε.Ε. με τα οποία συναλλάσσεται η Τουρκία, δεν συνιστά «επίσημη αναγνώριση».

Όπως ανέφερε ο κ. Γκιουλ, ο προεδρεύων της Ε.Ε. ολλανδός πρωθυπουργός, Ζαν Πίτερ Μπαλκενέντε, ανακοίνωσε ξεκάθαρα μετά τη συνάντηση ότι η απόφαση των Βρυξελλών δεν συνιστά αναγνώριση.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η Τουρκία θα καταβάλει προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού και ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες προεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή