Ρυθμιστής η τρόικα

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 18:58
UPD:19:17
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η κ. Μέρκελ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

A- A A+

Αυξάνονται οι πονοκέφαλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετά τις δηλώσεις της γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η κ. Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας πλήρως και το ρεπορτάζ των προηγουμένων ημερών του naftemporiki.gr, απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ παρέπεμψε την ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα για τη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι στην Αθήνα σημείωναν ότι η Ε.Ε. σε επίπεδο κορυφής είναι ενήμερη για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ότι θα πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και ότι η κάλυψή του θα αναζητηθεί από τα ασφαλιστικά Ταμεία, από εκεί δηλαδή από όπου προέρχεται.

Παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι «από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η πρώτη αντίδραση για τις δηλώσεις Στουρνάρα ήρθε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος στο λογαριασμό του στο twitter έγραψε ότι η «προπαγάνδα της ΝΔ κάνει θαύματα. Τα 5 λεπτά της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά έγιναν 20 και οι γενικότητες, "πολιτική διαπραγμάτευση"».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στον Real Fm ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα «να πειθαρχήσει στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης», ενώ τη δήλωσή του αυτή την «ανέβαζε» στον λογαριασμό του στο twitter ο Ευάγγ. Αντώναρος.

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, το αδιέξοδο στη Γερμανία δυσκολεύει κατά πολύ τις προθέσεις της κυβέρνησης να «παρακάμψει» την τρόικα και να συζητήσει το ελληνικό πρόβλημα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, και αυτό σε συνδυασμό με την υποχρέωση εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων θα ανεβάζει το επόμενο διάστημα στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. 

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή