Ψυχολογικό σπλάτερ σε απόσταση αναπνοής

Στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 10:40
A- A A+

Φανερές και αθέατες όψεις της βίας κινούν τα νήματα ενός υπόκωφου παιχνιδιού, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής των παικτών που «συμμετέχουν» χωρίς τη θέλησή τους, υποκύπτοντας, τελικά, στη δύναμη του αστάθμητου παράγοντα.

Το θεατρικό έργο της Κερασίας Σαμαρά, «Έλα να παίξουμε», που αποτελεί την πρώτη συγγραφική της απόπειρα και εγκαινίασε πέρυσι την τακτική λειτουργία του Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε μια προσπάθεια παρουσίασης νέων αξιόλογων παραστάσεων, παρουσιάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά, από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 8.30 το βράδυ.

Αντλώντας έμπνευση από τον Μίκαελ Χάνεκε, η Κερασία Σαμαρά επιχειρεί όχι μόνο συγγραφικά, αλλά και σκηνοθετικά, ένα σχόλιο πάνω στην ιδέα της εισβολής, όπως αυτή παρουσιάζεται στην ταινία του, «Funny games», και ξετυλίγει ένα «ψυχολογικό σπλάτερ» σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές, ζητώντας τους να μείνουν ψύχραιμοι.

Ένα παιχνίδι, που κανείς δε θέλει να παίξει

Μία ευτυχισμένη και φιλήσυχη οικογένεια δέχεται στο σπίτι της την εισβολή ενός παράξενου νεαρού ζευγαριού και αναγκάζεται να παίξει ένα αλλόκοτο παιχνίδι, μέσα από το οποίο η παράσταση διερευνά την έννοια της βίας και θέτει ερωτήματα όπως: Γιατί ο πολιτισμός μας συντηρεί την υπόγεια καλλιέργεια του ενστίκτου της βίας; Μήπως οι πολιτείες όλου του κόσμου και όλων των εποχών χρησιμοποίησαν την εξουσία όχι για να κατευνάσουν τα βίαια ένστικτα, αλλά για να τα διαιωνίσουν, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν κατά βούληση; Γιατί εθελοτυφλούμε στο ότι ο διαχωρισμός σε «προνομιούχους» και «προς εξόντωση» λαούς είναι, στην πραγματικότητα, το σημερινό οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ζει ο λεγόμενος «πολιτισμένος» κόσμος μας;

Το ιερό κράμα που, εξαρχής, ήταν ο Άνθρωπος 

Ένα χριστουγεννιάτικο μεσημέρι, ένα νεαρό ζευγάρι μπαίνει απρόσκλητο στο στολισμένο σαλόνι μιας συμπαθητικής και εύπορης σχετικά οικογένειας, που αποτελείται από τους γονείς  και το δεκάχρονο αγόρι τους. Ισχυρίζονται πως είναι φιλοξενούμενοι των γειτόνων και ζητούν νερό. Όμως, μετά, αρνούνται να φύγουν, χωρίς να εξηγούν τι ακριβώς θέλουν. Όταν έρχεται ο πατέρας, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δυσάρεστα. Η οικογένεια καταλήγει να βρίσκεται στο έλεος των ξένων, οι οποίοι - χωρίς να εγκαταλείπουν τα προσχήματα - την απειλούν υπόγεια για ενδεχόμενη εξόντωση. Κάτω από το καθεστώς του φόβου, ο ιστός της οικογένειας κλυδωνίζεται... Οι δύο κόσμοι συγκρούονται, ενώνονται και σχηματίζουν το ιερό κράμα, που, εξαρχής, ήταν ο Άνθρωπος.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά, δραματουργική επεξεργασία: Ηρακλής Λογοθέτης, σκηνικά - κοστούμια:  Κλαιρ Μπραίσγουελ, εικαστική δημιουργία: Θανάσης Παναγιώτου, φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος, μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης, βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη, φωτογραφίες: Μάρκος Ξενάκης. Παίζουν: Τζένη Σκαρλάτου, Κερασία Σαμαρά, Χρήστος Τακτικός,  Αλέξανδρος Νταβρής και ο μικρός Παντελής Πολυζωΐδης.

Η Κερασία Σαμαρά.

Πληροφορίες
Θέατρο Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256 - Αγ. Ιωάννης Ρέντης. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών. Παραστάσεις: 29 Οκτωβρίου έως 14 Ιανουαρίου.  Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά. Χωρητικότητα σκηνής: 45 άτομα. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 14 ευρώ, φοιτητές - σπουδαστές: 10 ευρώ, άνεργοι - πολύτεκνοι: 5 ευρώ (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων για κάθε παράσταση). Τηλ.: κρατήσεων: 6932 300600 (10.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00). Ελεύθερο πάρκινγκ εντός της Σχολής.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς