Παραμύθι από τη σκοτεινή πλευρά του Ήλιου

Το μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή, «Όταν ο Ήλιος», στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013 11:00
UPD:16:36
A- A A+

Ένα σκληρό αληθινό «παραμύθι», από αυτά που φτιάχνει η ιστορία, έρχεται από το παρελθόν, για να μιλήσει στο σήμερα, θυμίζοντάς μας πόσο τραγικός και ακατανόητος είναι ο πόλεμος.

Μεταφέροντάς μας ξανά στην Αθήνα της Κατοχής, μετά την περσινή του επιτυχία, ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, το «Όταν ο Ήλιος», παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά από την ομάδα ηθοποιών «Πεδίο Τέχνης», στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», από την Κυριακή  3 Νοεμρίου και κάθε Κυριακή και Δευτέρα.

Στο μυθιστόρημα, ένα 16άχρονο κορίτσι, η Ζωή, βασανίζεται από τα τόσα γιατί, που δεν μπορεί να τα χωρέσει το μυαλό της. Γιατί ο πόλεμος; Γιατί οι θάνατοι; Γιατί η κατάκτηση της χώρας από τους Ναζί; Γιατί η πείνα και οι κακουχίες; Και ενώ προσπαθεί να καταλάβει, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αντιδράσει, έστω και με τη μικρή της δύναμη, και να αγωνιστεί για την ελευθερία.

«Εγώ δε θέλω να ξεχάσω»

Σε διασκευή της Βένιας Σταματιάδη και σκηνοθεσία του Δημοσθένη Φίλιππα, στην παράσταση, η Ζωρζ Σαρή - με παντοτινή συνοδοιπόρο της την Άλκη Ζέη - αφηγείται το παραμύθι της ζωής της, μέσα από την ιστορία της ιταλικής εισβολής και της γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας, κατά την περίοδο 1942 - 1944.

«..Μίλησέ μου για τη ζωή σου. Πες μου το παραμύθι σου. Όταν οι μανάδες εξαντλούν τα παραμύθια των άλλων, πρέπει να λένε στα παιδιά τους το δικό τους παραμύθι, το αληθινό παραμύθι. Εγώ δε θέλω να ξεχάσω. Κι όταν τα παιδιά μου, κάποια μέρα, θα με ρωτάνε: “μητέρα, ήσουν ποτέ μικρή;”, εγώ θα γελάω και θα απαντάω: “δεν ήμουν μικρή, είμαι μικρή” και θα ανοίγω τα βιβλία…».
Και αφού κάθε αληθινό παραμύθι είναι σκληρό, έτσι είναι και αυτό. Όμως, παρόλο που είναι τρομακτικό, αφήνει μια γεύση γλυκιά και αισιόδοξη.

Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή: Βένια Σταματιάδη, σκηνοθεσία: Δημοσθένης Φίλιππας, σκηνικά: Κέλλυ Βαρσάνη, κοστούμια: Άντα Καλαποθάκου, επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα, μουσική επιμέλεια: Στέλιος Κωτσόβολος, επιμέλεια προβολών - video: Βλάσης Σκουλής, φωτογραφίες: Άννα Ταγκάλου. Παίζουν: Γιάννης Δεγαΐτης, Κατερίνα Ζιώγου, Αναστασία Γεωργοπούλου,  Άρτεμις Γρύμπλα, Γιάννης Δαμάλας, Αντιγόνη Δούμου, Αμαλία Καβάλη, Βασιλική Κίσσα, Ηλίας Λάτσης, Έκτορας Λιάτσος, Θανάσης Πατριαρχέας, Γιάννης Χαντέλης. Μουσικός - αφηγητής: Γιώργος Τσακνής. Στην παράσταση, ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή της Άλκης Ζέη.

Πληροφορίες

Η Ζωρζ Σαρή.

Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3 - Αθήνα, τηλ.: 210 3625520, 210 3636144, ώρες λειτουργίας ταμείου: 10.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 3 Νοεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου: Κυριακή: 17.00,  Δευτέρα: 20.00, καθημερινές: παραστάσεις για σχολεία. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, για σχολεία: 7 ευρώ. Κρατήσεις σχολείων και συλλόγων: 6949 762085, κα Ελίνα Μαντζάκου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς