Λίβανος: Πέντε οι νεκροί από τις συγκρούσεις σουνιτών - αλαουϊτών

Από τη Δευτέρα
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 16:10
UPD:16:13
REUTERS/OMAR IBRAHIM

Τα επεισόδια βίας έχουν αυξηθεί στην Τρίπολη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, καθώς η Συρία, πρώην «προστάτιδα δύναμή» του βυθίζεται στον εμφύλιο πόλεμο (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 50 έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα στην Τρίπολη του Λιβάνου, όπου τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά βαριά πυροβόλα και όλμοι μεταξύ σουνιτών και αλαουϊτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συγκρούονταν οι κάτοικοι της συνοικίας Τζάμπαλ Μόχσεν, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι αλαουίτες και οπαδοί του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και εκείνοι της Μπαμπ Αλ Τάμπανεχ, κυρίως σουνιτικής συνοικίας, οι κάτοικοι της οποίας υποστηρίζουν τους σύρους εξεγερμένους.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων ένας κάτοικος της Μπαμπ Αλ Τάμπανεχ σκοτώθηκε και 10 ακόμη τραυματίστηκαν, όπως και ένας αστυνομικός και ένας στρατιώτης, καθώς σφαίρες έπληξαν πολλά σημεία της συνοικίας.

AL JAZEERA ENGLISH

Το νέο κύμα βίας ξεκίνησε την ώρα που μεταδιδόταν τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Άσαντ, ο οποίος ανήκει στους αλαουίτες.

Οι δύο συνοικίες είναι περιθωριοποιημένες και παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές.

Τα επεισόδια βίας έχουν αυξηθεί στην Τρίπολη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, καθώς η Συρία, πρώην «προστάτιδα δύναμή» του βυθίζεται στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο Λίβανος είναι διχασμένος μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του καθεστώτος Άσαντ.

Η σιιτική οργάνωση της χώρας Χεζμπολάχ έχει παραδεχθεί ότι έχει στείλει μαχητές για να υποστηρίξουν τον τακτικό στρατό της Συρίας, ενώ και σουνίτες Λιβανέζοι έχουν περάσει τα σύνορα για να συστρατευθούν με τους εξεγερμένους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή