Συνεργασία της Ελλάδας με Φιλιππίνες και Κίνα, για τον πολιτισμό

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 18:53
UPD:18:53

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος (κέντρο), ο υφυπουργός Πολιτισμού της Λ.Δ.Κίνας και επικεφαλής της Κρατικής Αρχής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λι Ζιαοζίε (αριστερά) και ο πρέσβης  της Λ.Δ.Κίνας στην Αθήνα Ντου Κιγουέν (δεξιά).

A- A A+

Για ανταλλαγές καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και για συνεργασία πολιτιστικών οργανισμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Φιλιππίνες συζήτησαν στη σημερινή τους συνάντηση ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Πολιτισμού των Φιλιππίνων, Φελίπε Μ. Ντε Λεόν.

Στη συνάντηση τονίστηκαν τα κοινά σημεία στις δυο κοινωνίες - όπως ο ρόλος των οικογενειακών δεσμών, η θρησκευτικότητα, αλλά και η νέα επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται -, και συμφωνήθηκε η σύσταση μικτής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να δρομολογήσει συστηματικότερες σχέσεις που θα αφορούν τόσο τον αρχαίο όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό των δυο χωρών.   

Στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε πολιτιστικά θέματα

Ένα νέο κεφάλαιο στενότερης συνεργασίας στις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας- Κίνας εγκαινίασε η σημερινή συνάντηση του Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον υφυπουργό Πολιτισμού της Κίνας, Λι Ζιαοζίε.

Για «νέο κεφάλαιο στη φιλία και τη συνεργασία των δυο χωρών» μίλησε ο κ. Παναγιωτόπουλος καλωσορίζοντας τον κ. Ζιαοζίε, ο οποίος χθες παρευρέθη στην έναρξη τού Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κινέζος υφυπουργός συνεχάρη τον έλληνα υπουργό για τη διοργάνωση του συνεδρίου και για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

EUROKINISSI

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Πολιτισμού της Λ.Δ.Κίνας και επικεφαλής της Κρατικής Αρχής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λι Ζιαοζίε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε  ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κίνα στελέχη του ΥΠΠΟΑ και καλλιτέχνες με σκοπό τη συστηματικότερη συνεργασία ανάμεσα σε πολιτιστικούς οργανισμούς και ινστιτούτα των δυο χωρών. «Σχέδιό μας είναι η δημιουργία ενός κέντρου για τον κινεζικό πολιτισμό στην Αθήνα και, αντίστοιχα, ενός άλλου για τον ελληνικό πολιτισμό στο Πεκίνο», πρόσθεσε ο έλληνας υπουργός. Πρότεινε μάλιστα τη σύσταση μικτής,  ελληνοκινεζικής επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει δυο ή τρεις φορές το χρόνο με σκοπό να στηρίξει την επικοινωνία υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟΑ, αλλά και επιστημόνων και καλλιτεχνών καθώς και την ανταλλαγή καλλιτεχνικών παραστάσεων και την τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε, επίσης, τους συνομιλητές του ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η  Ελλάδα θα συγκαλέσει τον Μάρτιο τού 2014 άτυπη συνάντηση με θέμα: «Συνομιλία εκτός συνόρων - Η περίπτωση της Κίνας, νέες προκλήσεις και δεδομένα στο διεθνή χώρο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς