«Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου» για 10 παραστάσεις

Στο θέατρο Badminton
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 10:40
A- A A+

Ταξιδεύοντάς μας από «τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» στη μεταπολίτευση και τις δύσκολες ημέρες του σήμερα, η ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη ζωντανεύει ξανά στη θεατρική σκηνή.

Η παράσταση σταθμός, το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον  μεγαλύτερο εν ζωή μύθο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας «Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, που συγκίνησε 100.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και συγκλόνισε 7.000 θεατές σε μία ιστορική βραδιά στη Μακρόνησο, επιστρέφει ανανεωμένο στο θέατρο Badminton, από το Σάββατο 26 Οκτωβρίου και για 10 μόνο παραστάσεις, ενώ, παράλληλα, προετοιμάζεται η ευρωπαϊκή του περιοδεία.

Μια σπάνια εμπειρία μνήμης και αισθήσεων

Ο συνθέτης, με την αγάπη και την καθοδήγησή του, αγκάλιασε κάθε στάδιο της προετοιμασίας αυτής της παράστασης, που, με τη σειρά της, βαδίζει στα χνάρια του. Η Ελλάδα «ταξιδεύει» από το 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του.
Πλημμυρισμένη από το σπάνιο έργο του που φτάνει στο μέλλον κάθε εποχής, η παράσταση διατρέχει την ιστορία μας, μέσα από την αποκαλυπτική ζωή του κορυφαίου καλλιτέχνη, η οποία είναι συνδεδεμένη με τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του περασμένου αιώνα: μικρασιατική καταστροφή, δικτατορία του Μεταξά, κατοχή, δεκεμβριανά, εμφύλιο, εξορίες, «άνοιξη της δεκαετίας του ’60», δικτατορία, μεταπολίτευση. Περισσότερα από 50 τραγούδια - σταθμοί του Μίκη Θεοδωράκη, συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Το θέατρο, ο χορός, ο κινηματογράφος, η μουσική και η ποίηση συμπράττουν σε μία μοναδική αναδρομή μιας «γεμάτης», μυθικής και περιπετειώδους ζωής, από τη γενέτειρά του, τη Χίο, μέχρι την απογείωση και την παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, αλλά και τη συνάντησή του με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού, όπως οι Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Σαββίδης, Χιώτης, Κατράκης και πάρα πολλοί άλλοι.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, διαρκώς παρών στις εξελίξεις, δημιουργεί μια νέα πολιτιστική πρόταση, όχι μόνο καταγράφοντας τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, αλλά προτείνοντας συνεχώς, μέσα από το έργο και τους αγώνες του, νέες ιδέες και εκδοχές.

Τον ρόλο του Μίκη Θεοδωράκη έχει αναλάβει ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ενώ τον πατέρα του υποδύεται ο Γρηγόρης Βαλτινός σε διπλή διανομή με τον - πρόσφατα βραβευμένο στο Φεστιβάλ Καννών - Θέμη Πάνου, τη μητέρα του η Φιλαρέτη Κομνηνού, τη σύζυγό του, Μυρτώ, η Ελισάβετ Μουτάφη και τον αδελφό του, Γιάννη, ο Χρήστος Πλαΐνης. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν οι Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα,  Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου και Γιάννης Μαθές.

Ταυτότητα παράστασης

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, σενάριο – σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, σκηνικό: Γιώργος Πάτσας, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκόρου, χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη, ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης, παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ. Παίζουν: Άρης Λεμπεσόπουλος, Γρηγόρης Βαλτινός, Θέμης Πάνου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Γιάννης Μαθές, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Κώστας Βελέτζας, Νατάσα Ζαγκλή, Κωνσταντίνος Φάμης, Έρικα Μπίγιου, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Μαρία Γεροδήμου, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Νικορέστης Χανιωτάκης, Γιώργος Νούσης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Νατάσα Σαραντοπούλου. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα,  Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου Γιάννης Μαθές.

Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή - Αθήνα, τηλ: 210 8840600. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 20:30, Δευτέρα, Τετάρτη, Κυριακή: 19:30. Τιμές εισιτηρίων: 28, 22, 16, 10, 7 (σπουδαστικό) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Public, Forthnet, τηλεφωνικά: 210 8840600, 13855, ηλεκτρονικά: viva.gr, abcd.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς