«Στροφή» του Facebook σχετικά με τα μακάβρια βίντεο

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 11:56
UPD:11:56
REUTERS/STOYAN NENOV

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εξέταση του υλικού για το οποίο γίνονται αναφορές (report) θα γίνεται μέσω μιας πιο ολιστικής προσέγγισης όσον αφορά στο περιεχόμενο μίας βίαιης εικόνας ή βίντεο.

A- A A+

Στην αφαίρεση ενός βίντεο με τον αποκεφαλισμό γυναίκας και τη δημοσίευση νέων κανόνων σχετικά με το υλικό που δημοσιεύεται προχώρησε το Facebook, λίγο μετά την γνωστοποίηση της αλλαγής πολιτικής του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου σχετικά με τα μακάβρια βίντεο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook: «οι άνθρωποι στρέφονται στο Facebook για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ενημερώσουν σχετικά με θέματα που θεωρούν σημαντικά. Κάποιες φορές, αυτές οι εμπειρίες και τα θέματα περιλαμβάνουν ʽπαραστατικόʼ υλικό, το οποίο είναι δημοσίου ενδιαφέροντος ή προβληματισμού, όπως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τρομοκρατικές ενέργειες και άλλα περιστατικά βίας. Όταν χρήστες μοιράζονται υλικό τέτοιου είδους, είναι συχνά για να το καταδικάσουν. Αν διαμοιράζεται για λόγους σαδιστικής ευχαρίστησης ή επιδοκιμασίας της βίας, το Facebook το απομακρύνει».

«Ως τμήμα των προσπαθειών μας να αντιμετωπίσουμε την επιδοκιμασία της βίας στο Facebook, ενισχύουμε την εφαρμογή των πολιτικών μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εξέταση του υλικού για το οποίο γίνονται αναφορές (report) θα γίνεται μέσω μιας πιο ολιστικής προσέγγισης όσον αφορά στο περιεχόμενο μίας βίαιης εικόνας ή βίντεο. Εάν γίνεται αντιληπτό ότι προωθείται η βία, τότε θα απομακρύνεται. Επίσης, θα εξετάζεται το εάν ο χρήστης που ανέβασε το υλικό το έκανε υπεύθυνα, περιλαμβάνοντας στη δημοσίευση προειδοποίηση και κοινοποιώντας το σε κατάλληλο κοινό.

Σύμφωνα με το BBC, η αλλαγή πολιτικής, που επέτρεπε το ανέβασμα μακάβριων βίντεο, είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του κοινού. Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατηγόρησε την εταιρεία για ανευθυνότητα, ενώ ανησυχίες εξέφρασαν και σύμβουλοι του Facebook.

Σύμφωνα με τον Guardian, το κοινωνικό δίκτυο πειραματίζεται με διάφορα είδη προειδοποιητικών μηνυμάτων σχετικά με περιεχόμενο που σχετίζεται με βία, σεξ και άλλα θύματα «ευαίσθητου» χαρακτήρα.

Προτεινόμενα για εσάς