ΣΥΡΙΖΑ: Εντατικοποίηση των προσπαθειών για να αλλάξει σελίδα η χώρα

Στη δημοσιότητα η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 17:31
UPD:17:36
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Όπως αναφέρει παράλληλα η απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται, «για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».

A- A A+

Εντατικοποίηση των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνει κεντρικό πολιτικό αίτημα «η αλλαγή σελίδας στη χώρα» προαναγγέλλει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και ενσωματώνει τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της περασμένης Κυριακής.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει ότι για την αναγκαία αλλαγή πορείας της χώρας απαιτούνται η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η κατάργηση των μνημονίων, η δίκαιη φορολόγηση με βάση τη συνολική περιουσία και τις οικονομικές δυνατότητες και όχι η υπεροφορολόγηση των φτωχών, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της ρευστότητας από ένα δημόσιο τραπεζικό σύστημα, η αναδιάρθρωση και ενίσχυση των κοινοτικών πόρων, η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, η απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και η επαναφορά των επιχειρήσεων και οργανισμών δημοσίων αγαθών υπό δημόσιο έλεγχο.

Εξίσου αναγκαίες, είναι σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση νέων μορφών δημόσιας συλλογικής και κοινωνικής οικονομίας, η πάταξη της διαφθοράς, η δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους, η αποκατάσταση των δημοκρατικών λειτουργιών που έχουν παραβιαστεί, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής και άλλες ριζικές και δημιουργικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στις προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, υπογραμμίζει η απόφαση, τίθεται επιτακτικά το δίλημμα: ή θα παραμείνει η χώρα σε μια ατέρμονη παγίδα χρέους, λιτότητας, υποανάπτυξης, ανεργίας και κοινωνικής διάλυσης ή θα θέσουμε τις βάσεις μιας νέας πορείας ανάκαμψης της χώρας και της κοινωνίας, με όρους προόδου, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων και με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Σε μια πρώτη ανάλυση για την κινητικότητα που αναπτύσσεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σε διάφορους «εκσυγχρονιστικούς» κύκλους εξυφαίνονται σχέδια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, με μέτωπο κυρίως απέναντι στον δήθεν λαϊκισμό της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι «λύσεις» αυτές, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν ως εναλλακτική επιλογή του αστικού μπλοκ εξουσίας, δεν έχουν περιθώρια να ευδοκιμήσουν κι αυτό όχι μόνον εξαιτίας της καθαρής και σταθερής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να μείνει αταλάντευτος στο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο των δεσμεύσεων και επιλογών του, όπως έχει διατυπωθεί από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα και επικυρωθεί από το 1ο του Συνέδριο και τις μετέπειτα αποφάσεις της ΚΕ του».

Εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «όλες αυτές οι “λύσεις” υποτιμούν ή και αγνοούν τη ραγδαία και εκ βάθρων ανατροπή που έχει γίνει στη ζωή των πολιτών, επιδεινώνοντάς τη ριζικά και επηρεάζοντας εξίσου τον τρόπο σκέψης τους, παράγοντας βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις και αναδεικνύοντας εν τέλει μια ολοένα και πιο έντονη πολιτική πόλωση».

Όπως αναφέρει παράλληλα η απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται, «για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές» και προσανατολίζεται:

«α. Στην ανάπτυξη με συγκεκριμένο τρόπο ενός ενεργού κινήματος, ενός μετώπου ανατροπής “από τα κάτω”.

β. Στην ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

γ. Στη δράση μας στη νέα γενιά.

δ. Σε πρωτοβουλίες ανάδειξης της πολιτικής και προγραμματικής μας πρότασης».

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να επικεντρωθεί στους ακόλουθους άξονες: Να εκδηλωθεί το αντιφασιστικό φρόνημα αλλά και η αντιμνημονιακή δημοκρατική λαϊκή θέληση. Οι επετειακές εκδηλώσεις (28/10, 17/11 κλπ) να αποκτήσουν το πραγματικό τους περιεχόμενο. Να συμβάλει στην επιτυχία της απεργίας στις 6/11 και τέλος, να συμβάλει στη διεύρυνση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων με πολιτικό πρόταγμα τη δημοκρατική ανατροπή.

Σ. Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις, ούτε συμμάχους στην Ευρώπη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις, παρά μόνο συνταγές καθεστώτων που κατέρρευσαν», σχολίασε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, συνέχισε ο κ. Κεδίκογλου «δεν έχει συμμάχους στην Ευρώπη, παρά μόνο περιθωριακούς αντιευρωπαϊστές», ενώ όπως είπε, «δεν μπορεί καν να πείσει τις συνιστώσες της να συμφωνήσουν στον ορισμό της τρομοκρατίας».

«Είναι φυσικό λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον του», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή