ΕΕ -Τουρκία: Σε χαρτογραφημένα νερά η «επανέναρξη» της διαπραγμάτευσης

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 21:53
UPD:21:58
REUTERS/MARKO DJURICA
A- A A+

Στην εκτίμηση ότι είναι «ανώδυνο» το κεφάλαιο 22, το οποίο ανοίγουν οι Βρυξέλλες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, προβαίνουν αναλυτές των διεθνών σχέσεων, οι οποίοι εξηγούν στο naftemporiki.gr τους λόγους για τους οποίους αυτήν τη στιγμή δεν συντρέχουν προϋποθέσεις ουσιαστικών συνομιλιών για την ένταξη της γείτονος χώρας στην ΕΕ.

EURONEWSGREEK

Μετά από τρία χρόνια απραξίας στο ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε ανακοίνωσε ως «σημαντικό βήμα» την απόφαση να ανοίξει το κεφάλαιο που αφορά στην περιφερειακή πολιτική. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για μία στοιχειώδη προσπάθεια να διατηρηθούν ανοιχτές οι θύρες του διμερούς διαλόγου.

«Το κεφάλαιο 22 δεν είναι από αυτά στα οποία υπάρχει ζήτημα με την Άγκυρα», σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ο οποίος στέκεται στις εξής παραμέτρους:

·     Παραμένουν σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, όπως αυτά εξακολουθούν να αναδεικνύονται μέσα από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (θεμελιώδη δικαιώματα, ελευθερία, δικαιοσύνη, ασφάλεια).
·     Δεν υπάρχει εξέλιξη η οποία να αλλάζει τα δεδομένα ως προς το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου εξαιτίας του κυπριακού ζητήματος.
·     Δημοσκοπήσεις στην Τουρκία καταδεικνύουν ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των πολιτών που δεν ενδιαφέρονται για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
·     Χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Ολλανδία, εμφανίζονται σαφώς αντίθετες σε μία μεσοπρόθεσμη ένταξη της Τουρκίας.
·     Η τουρκική κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει να θεωρεί ότι αντιθέτως θα πρέπει η Ευρώπη να προσαρμοστεί στα δικά της δεδομένα.

«Δεδομένων της προσήλωσης της ΕΕ στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, των συνθηκών που δημιουργούν ήδη τα αθρόα μεταναστευτικά ρεύματα από τα ανατολικά προς την Ευρώπη αλλά και της στρατηγικής του πρωθυπουργού της Τουρκίας την οποία διέπει έντονα το ισλαμιστικό στοιχείο, δεν διαφαίνονται οι προϋποθέσεις μίας πραγματικής σύγκλισης των δύο πλευρών», διαπιστώνει από την πλευρά του ο διευθυντής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών Στέλιος Αλειφαντής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή