Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Αντιπαράθεση με αφορμή τη δήλωση Ρουσόπουλου για το Κυπριακό
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 16:58
UPD:21:01
A- A A+

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται, τα μεσάνυχτα στη Βουλή, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2005, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους.

Ενα συνολικό «όχι» στον προϋπολογισμό θα προβάλει απόψε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταψηφίζοντας και τις αμυντικές δαπάνες.

Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή τη σκληρή κριτική του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στην κυβέρνηση για τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για "στρουθοκαμηλισμό και υποκρισία" και ρώτησε τους κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου τί από αυτά που ζητούν σήμερα για τις ευρωτουρκικές και ελληνηνοτουρκικές σχέσεις, είχαν διεκδικήσει στο παρελθόν. Ενταση προκλήθηκε στο Κοινοβούλιο όταν ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, εκτίμησε ότι εάν είχαν περάσει οι απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου για το Κυπριακό, τότε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στη θέση του Τάσσου Παπαδόπουλου, θα καθόταν ο Ραούφ Ντενκτάς.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν από τον υπουργό Επικρατείας να ανακαλέσει.

Εξερχόμενος από τη Βουλή δήλωσε: "θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι Έλληνες πολιτικοί υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Εκεί, όμως, που κρίνονται όλοι, είναι στην πολιτική τους στάση και την εκ των υστέρων συνέπεια σε αυτή την στάση τους. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πως εγώ περιέγραψα μια πραγματικότητα".

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, παρατήρησε: «Ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα είπε "όχι" στο Σχέδιο Ανάν;». Δεξίωση παρέθεσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων.

Στη διάρκεια της σημερινής δεξίωσης προς τιμήν των διπλωματικών συντακτών, ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης είπε ότι την ένταση είχε προκαλέσει προηγουμένως ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι όσα δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος είναι η πραγματικότητα. «Το θέμα έχει κλείσει», δήλωσε ο Γραμματέας της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση

«Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε τουριστικά ταξίδια την παραμονή κρίσιμων Συνόδων Κορυφής. Πήγαινε να συζητήσει, να προτείνει, να δώσει το παρών», ανέφερε στην παρέμβασή του, κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας, εμμέσως, στον κ. Ρουσόπουλο.

«Είμαστε υπερήφανοι για την Ελλάδα που σας παραδώσαμε, ειδικά στα εθνικά θέματα. Κάνατε επίθεση στο Ελσίνκι. Το Ελσίνκι έλεγε να λυθεί το Κυπριακό και να μπει ενωμένη η Κύπρος στην Ευρώπη. Η σημερινή συμφωνία δεν λέει αυτό, λέει ευχολόγια», υποστήριξε ο κ. Πρωτόπαπας.

Απαντώντας στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Αρτας της ΝΔ Γ. Παπαγεωργίου που τον διαδέχθηκε στο βήμα, έκανε λόγο για «κακοήθειες» και «μεγαλοϊδεατικό παραλήρημα της δήθεν ισχυρής Ελλάδας».

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή