O γάμος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ανδρών

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 18:24
UPD:19:16

A- A A+

Οι έγγαμοι άντρες ζούνε περισσότερο, για την ακρίβεια έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους δεν έχουν γευτεί τους καρπούς του υμεναίου, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, που ενισχύουν τα αποτελέσματα ερευνών για τις ευεργετικές ιδιότητες του γάμου στην υγεία.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, οι εργένηδες άνω των 45 ετών έχουν 23% πιθανότητες να αποβιώσουν, σε σχέση με εκείνους που προτίμησαν την οικογενειακή ζωή. Μεταξύ αυτών, οι διαζευγμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με τις πιθανότητες να αφήσουν πρόωρα το μάταιο τούτο κόσμο να ανέρχονται σε 30%, ενώ και οι χήροι έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν το ταίρι τους στον άλλο κόσμο. Παράλληλα, όμως, ένας νέος γάμος φαίνεται ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ανδρών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μοναξιά σκοτώνει, και επικαλούνται επιπλέον στατιστικά στοιχεία για να καταδείξουν τα θετικά του γάμου.

Αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγγαμοι άνδρες έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να ασκούνται σε σύγκριση με τους χήρους και πολύ λιγότερες να καπνίζουν. Τα παντρεμένα ζευγάρια υποβάλλονται πιο συχνά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο και τείνουν να τρώνε πρωινό και να τρέφονται πιο υγιεινά.

Πριν όμως βιαστείτε να έλθετε εις γάμου κοινωνία, για να προασπίσετε την υγεία σας, σταθμίστε και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγγαμοι. Παράδειγμα, ακραίο μεν, «Ο πόλεμος των Ρόουζ», όπου ο προβληματικός γάμος σκοτώνει το κινηματογραφικό ζευγάρι Μάικλ Ντάγκλας και Κάθλιν Τέρνερ.

Επιπλέον, δύο άλλα στοιχεία που «αλιεύσαμε». Σύμφωνα με το Eλληνικό Iδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, το 55% των παχύσαρκων είναι άνδρες, έγγαμοι σε ποσοστό 64%. Ετερη μελέτη δείχνει ότι οι έγγαμοι άνδρες, και μάλιστα οι πολύτεκνοι, παρουσιάζουν πιο συχνά καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με τους άγαμους ή τους έγγαμους χωρίς παιδιά.

Κι αν η Στατιστική σάς έχει μπερδέψει, αγνοήστε την, ακολουθήστε το δρόμο της καρδιάς, κι όπου σάς πάει.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή