Αυστρία: Δεν δεσμεύτηκαν τα κόμματα για δημοψήφισμα για την τουρκική ένταξη

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 20:06
A- A A+

Απέτυχε τελικά η προσπάθεια της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού να αποσπάσει σήμερα στην αυστριακή Βουλή τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, για την υπογραφή ενός «Συμφώνου» μεταξύ και των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων, με το οποίο αυτά θα δεσμεύονται για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος ως προς την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα βρέθηκαν σύμφωνα, πως καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει ετυμηγορία του πληθυσμού μέσα από ένα σχετικό δημοψήφισμα.

Στο σχέδιο απόφασης που προτάθηκε από τα δύο κυβερνητικά κόμματα τονιζόταν πως μια ένταξη της Τουρκίας μπορεί να γίνει μόνον στη βάση της άμεσης δημοκρατικής συμμετοχής του αυστριακού πληθυσμού. Προς τούτο καλείται η Συνέλευση για την αναθεώρηση του αυστριακού Συντάγματος, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, να κάνει προτάσεις για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος ή για τη συμμετοχή σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Το σχέδιο απορρίφθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες με το επιχείρημα πως με αυτό ο λαός καλείται να πει τη γνώμη του μόνον έπειτα από μια θετική κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε., και άρα η κυβέρνηση τον θέτει προ τετελεσμένων γεγονότων, ενώ οι ίδιοι, οι Σοσιαλδημοκράτες, θέλουν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος νωρίτερα.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι δεν δέχονται ένα καθαρά εθνικό δημοψήφισμα στην Αυστρία, αλλά υποστηρίζουν τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Γεγονός είναι πως ακόμη και αν είχε επιτευχθεί σήμερα στην αυστριακή Βουλή συναίνεση, αυτή δεν θα ήταν δεσμευτική για επόμενες κυβερνήσεις, μια και η ισχύς της απόφασης, στη βάση του αυστριακού Συντάγματος, θα περιοριζόταν μόνον για την παρούσα κοινοβουλευτική θητεία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο καγκελάριος Σιούσελ πρότεινε την υπογραφή ενός «εξωκοινοβουλευτικού κομματικού Συμφώνου» με το οποίο τα κόμματα θα δεσμεύονταν -βέβαια μόνον πολιτικά και όχι νομοθετικά- στη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος το έτος 2014 ή και αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή