«Απαράδεκτη» απόφαση

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2004 20:17

A- A A+

«Απαράδεκτη από άποψη διεθνούς δικαίου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την απόφαση δικαστηρίου του Χιούστον (Τέξας) με την οποία ζητείται η ακύρωση της πώλησης της Yugansk, θυγατρικής του γιγάντιου ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Yukos.

«Όταν διαβάζω την απόφαση του δικαστηρίου του Τέξας, όπου μία δικαστής προτείνει την αναστολή πώλησης της Yuganskneftegaz (της μεγαλύτερης θυγατρικής του Yukos), μένω έκπληκτος. Δεν είμαι βέβαιος εάν γνωρίζουν πού βρίσκεται η Ρωσία», παρατήρησε ο Ρώσος πρόεδρος προς το τέλος της τρίωρης συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στο Κρεμλίνο.

«Το επίπεδο της επαγγελματικής κατάρτισης (της δικαστού) με ξαφνιάζει», πρόσθεσε ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει δικαιοδοσία στη Ρωσία.

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου τόνισε ότι η πώληση μετοχών του ομίλου Yukos πραγματοποιήθηκε «στη βάση της αυστηρής εφαρμογής της ρωσικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο του σεβασμού όλων των διεθνών κανόνων και των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας». «Δεν υπάρχει πρόβλημα στον τομέα αυτό», πρόσθεσε.

Ο όμιλος Yukos ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να παραπέμψει στη δικαιοσύνη όλους όσους μετείχαν στη δημοπρασία της Κυριακής, στη διάρκεια της οποίας πωλήθηκε η κυριότερη θυγατρική της, και εάν χρειασθεί και το ίδιο το ρωσικό κράτος.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «απογοήτευση» για την απόφαση της Μόσχας όσον αφορά την υπόθεση του ομίλου Yukos και έκανε λόγο για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η απόφαση αυτή στις επενδύσεις στη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή