Αθώα ψέματα ξύλινης ενηλικίωσης

Το δημιούργημα του Κ. Κολόντι, «Πινόκιο», στην παιδική σκηνή του «Ακροπόλ»
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 11:36
A- A A+

Μια ιστορία - που γράφτηκε για μεγάλους αλλά έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια -, ζωντανεύει ξανά, με τον μικρό ξύλινο ψεύτη της να παρασύρεται από τον κόσμο του θεάματος και τη σαγήνη του χρήματος και να γίνεται μια άβουλη μαριονέτα, μέχρι να φτάσει, τελικά, στη συνειδητοποίηση.

Γεμάτο μαθήματα ζωής, το δημιούργημα του Κάρλο Κολόντι, «Πινόκιο», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου, στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Ακροπόλ», από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Μια συναρπαστική πορεία, γεμάτη εμπόδια

Γραμμένο από τον Κάρλο Κολόντι, το 1883, στην πόλη που έχει συνδέσει, όσο καμία άλλη στον κόσμο, τη θρησκεία με την τέχνη μεγάλων αναγεννησιακών δημιουργών, τη Φλωρεντία, το έργο ακολουθεί  τη συναρπαστική αλλά και γεμάτη εμπόδια πορεία του πασίγνωστου ξύλινου ήρωα, που αγνοεί τις συμβουλές του πατέρα του, Τζεπέτο, και, κάθε φορά που λέει ένα ψέμα, η μύτη του μεγαλώνει.

Φανερά επηρεασμένος από τη λαϊκή σοφία, ο συγγραφέας δανείζεται τεχνάσματα από τους θρησκευτικούς μύθους. Έτσι, ο «Πινόκιο» είναι ένα παραμύθι γεμάτο μαθήματα ηθικής, που στοχεύουν στην εξέλιξη του ήρωα και δε βασίζονται στην επιχειρηματολογία, αλλά περισσότερο σε «μαγικές απειλές», που, για να νουθετήσουν το μικρό αγόρι, του ασκούν φόβο.

Μάλιστα, δεν είχε γραφτεί για παιδιά, αλλά δημοσιευόταν σε  εφημερίδα για ενήλικες, που διασκέδαζαν με τα παθήματά του. Πολλές προσπάθειες έγιναν, για να χρησιμοποιηθεί ο «Πινόκιο» σαν παιδικό παραμύθι, με πιο γνωστή αυτή του Ντίσνεϊ, που τον καθιέρωσε ως τη συμπαθητική μαριονέτα, που θέλει να γίνει αγόρι.

Μια παραμόρφωση του δικού μας κόσμου

Ο σκηνοθέτης και δημιουργός της δημοφιλούς «Κατσαρίδας», Βασίλης Μαυρογεωργίου, έχοντας αναλάβει την σκηνοθεσία του έργου, επισημαίνει για την παράσταση: «Με τον ήρωα της ιστορίας, θα ήθελα να ταυτιστούν όλες οι ηλικίες. Το σύμπαν του Πινόκιο είναι μια παραμόρφωση του δικού μας κόσμου, γεμάτο συμβολισμούς. Η χώρα των ατελείωτων παιχνιδιών, τα παιδιά που μεταμορφώνονται σε γαϊδούρια, το τεράστιο ψάρι, όλα συμβάλουν στο να αισθάνεται ο θεατής ότι δεν μπορεί να φανταστεί τι παραμονεύει στην επόμενη γωνία, καθώς τα πάντα είναι αναγνωρίσιμα, αλλά και ξένα».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος, μουσική: Απόλλων Ρέτσος, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Ατταριάν. Διανομή: Πινόκιο: Γιάννης Σαρακατσάνης, γρύλος: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Τζεπέτο: Γιώργος Μακρής, αλεπού - αμαξάς: Γιάννης Δενδρινός, γάτος -  μαριονέτα: Βιργινία Ταμπαροπούλου, Φυτίλης - θεατράρχης: Νικόλας Πιπεράς, δάσκαλος - τόνος: Στράτος Παλαιολόγος, Δήμαρχος της Βλακεντίας - μαριονέτα: Κωνσταντίνος Ρεπάνης, κουκλοπαίκτης - νεράιδα: Κατερίνα Γερονικολού, μαγείρισσα: Μπέτυ Αποστόλου.

Πληροφορίες
Θέατρο «Ακροπόλ»: Ιπποκράτους 9 - 11, Αθήνα, τηλ.: 210 3643700. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: πρεμιέρα: Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου: 12.00 και 15.00, επόμενες παραστάσεις: κάθε Σάββατο: 15.00, κάθε Κυριακή: 11.30 και 15.00. Τιμές εισιτηρίων: ενήλικες: 12 ευρώ, παιδιά: 10 ευρώ, σχολεία: 7 ευρώ. Διάθεση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, ηλεκτρονικά: www.viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς