Πάνω από 15.000 οι νεκροί από τα φονικά τσουνάμι στη N.A. Ασία

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2004 09:13
UPD:09:41

A- A A+

ΠΑΝΩ από 15.000 είναι οι νεκροί από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός στη νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο οποίος βασίζεται σε στοιχεία που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.

Μόνο στην Ινδία οι νεκροί υπολογίζονται σε 5.279, εκ των οποίων σχεδόν 2.000 έχασαν τη ζωή τους στα ινδικά νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ.

Στη Σρι Λάνκα εξάλλου, ο γενικός διευθυντής τουρισμού, Καλάι Σελβάμ ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των τσουνάμι που έπληξαν τις ακτές της χώρας σκοτώθηκαν περίπου 70 ξένοι τουρίστες. Εξέφρασε δε τον φόβο ότι ο αριθμός των τουριστών που έχουν σκοτωθεί στην περιοχή μπορεί να αυξηθεί. Οι εθνικότητες των τουριστών δεν έχουν γίνει γνωστές.

Εξαιτίας του σεισμού στη Σρι Λάνκα σκοτώθηκαν 4.857 άνθρωποι και αγνοείται η τύχη άλλων 1.555.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αναθεώρησε την εκτίμησή του για το μέγεθος του σεισμού, ακύρωσε τα 8,9 Ρίχτερ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγεθός του ήταν 9 βαθμοί Ρίχτερ. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο χθεσινός σεισμός ίσως να προκλήθηκε από έναν άλλο σεισμό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ανταρκτική, μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Τασμανία της Αυστραλίας.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γιώργος Σταυρακάκης εκτιμά ότι η σεισμική δόνηση στην Ινδονησία αποτελεί το σεισμό του αιώνα, ενώ υπογράμμισε ότι ο σεισμός αυτός δεν πρόκειται να επηρεάσει την περιοχή μας.

Στο μεταξύ, για το Πουκέτ της Ταϊλάνδης ταξιδεύει αεροσκάφος των Oλυμπιακών Αερογραμμών με πτήση που αναχώρησε στις 00.30 με τρεις Ελληνες διπλωμάτες, για να διευκολύνουν την επιστροφή των τουριστών μας απο την πληγείσα περιοχή. Στο αεροσκάφος υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα καθώς και ικανός αριθμός υπηρεσιακών διαβατηρίων για την αποκατάσταση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας άλλα δύο αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών για τη μεταφορά των Ελλήνων, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Επίσης αναχώρησε απο την Ελευσίνα με C-130 ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες. Στο υπουργείο Εξωτερικών συστάθηκε Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων για το συντονισμό ενεργειών που αφορούν το φονικό σεισμό.

Το υπουργείο έθεσε στη διάθεση συγγενών ή άλλων προσώπων που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για Έλληνες που μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές, είτε μόνοι τους είτε με ξένα πρακτορεία, τρεις τηλεφωνικές γραμμές: 210 368 1212, 210 368 1730 και 210 368 1350.

Πηγές: AΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή