Βιβλική καταστροφή στη ΝΑ Ασία

Φόβοι για πάνω από 27.000 νεκρούς
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2004 16:37
UPD:20:46

A- A A+

ΞΕΠΕΡΑΣΕ τις 23.000 ο αριθμός των νεκρών από τα φονικά παλιρροϊκά κύματα "τσουνάμι" που σάρωσαν τις ακτές των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες ανοικτά της Σουμάτρα. Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 27.000, ενώ είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός των αγνοουμένων.

Μόνο στη Σρι Λάνκα, περίπου 12.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του στρατού και πηγές των ανταρτών Ταμίλ, σε μία δραματική αναθεώρηση του προηγούμενου απολογισμού που έκανε λόγο για 5.860 νεκρούς.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για το μέγεθος του σεισμού, και κατέληξε στα 9 βαθμοί Ρίχτερ. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο χθεσινός σεισμός ίσως να προκλήθηκε από έναν άλλο σεισμό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ανταρκτική, μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Τασμανία της Αυστραλίας. Η Αυστραλία και η Ινδονησία συνδέονται με την ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα, δήλωσε στην εφημερίδα The Sydney Morning Herald ο Σβέταν Σιναντινόφσκι από τον οργανισμό Geoscience Australia.

Στην Ινδία οι νεκροί υπολογίζονται σε 6.279, εκ των οποίων σχεδόν 2.000 έχασαν τη ζωή τους στα ινδικά νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ. Στην Ταϊλάνδη, τουλάχιστον 461 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 3.000 άλλοι τραυματίσθηκαν από τα κύματα τσουνάμι, που έπληξαν τα νότια της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, το ένα τρίτο των θυμάτων είναι ξένοι παραθεριστές.

Τουλάχιστον 4.448 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στα βόρεια της νήσου Σουμάτρα, η οποία συγκλονίσθηκε αρχικά από ισχυρότατο σεισμό κι εν συνεχεία σαρώθηκε από τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα. Η πλειονότητα των θυμάτων ένας αριθμός που αγγίζει τις 3.000 βρήκε το θάνατο στην περιοχή Μπάντα Ατσέχ, στο βορειότερο άκρο της επαρχίας Ατσέχ στη Σουμάτρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Περισσότεροι από 100 σομαλοί αλιείς αγνοούνται, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου της αφρικανικής χώρας.

Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί συγκλονισμένη την ανείπωτη τραγωδία. Η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε άμεσα, προσφέροντας οικονομική βοήθεια στις πληγείσες χώρες. Αρωγή ενός εκατ. δολ. από τον ΟΗΕ στην Ινδονησία. Η Ε.Ε. πρόκειται να εκταμιεύσει πρόσθετη οικονομική βοήθεια, εκτός από τα τρία εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε αρχικά.

Πολλές χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι, ενώ οι άστεγοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 40 ετών και τον πέμπτο μεγαλύτερο από το 1900.

Επιστρέφουν 145 Ελληνες

Κινητικότητα επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης, καθώς στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται και πολλοί Έλληνες τουρίστες.

Το πρωί οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης και Π. Σκανδαλάκης ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις ενέργειες που έγιναν το τελευταίο 24ωρο και συνεχίζουν να γίνονται από την πλευρά του υπουργείου. Ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία και με τον υπουργό Τουρισμού, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που σημείωσε ότι αναζητούνται Ελληνες σε άλλες γωνιές της περιοχής, και ζήτησε από τους ταξιδιώτες να είναι σε ανοικτή γραμμή με τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες και τα ταξιδιωτικά γραφεία, ώστε ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την τραγωδία που έπληξε την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα προς τους ηγέτες των χωρών της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι η Ομάδα Έκτακτης Διαχείρισης στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αποκαταστάθηκε και η επικοινωνία με τις ελληνικές πρεσβείες στη Μπανγκόνγκ, τη Τζακάρτα και το Νέο Δελχί, καθώς και με τις προξενικές αρχές και τα προξενικά λιμεναρχεία σε πληγείσες περιοχές, αλλά όχι και με τη Σρι Λάνκα είναι αδύνατη. Στην Ινδονησία, στο νησί Τσουνεντάχ, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες.

Αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών με τρεις έλληνες διπλωμάτες και ένα γιατρό, τρόφιμα και φάρμακα για την κάλυψη τυχόν αναγκών, καθώς και ικανός αριθμός υπηρεσιακών διαβατηρίων για την άμεση αντικατάσταση απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων, προσγειώθηκε στην νήσο Πουκέτ το μεσημέρι και αναχώρησε για Αθήνα στις 17.30 ώρα Ελλάδος με 156 επιβάτες, εκ των οποίων δύο Γάλλοι, πέντε Κύπριοι, τέσσερις Βρετανοί, και οι υπόλοιποι Ελληνες. Η άφιξη στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" αναμένεται στις 3.30 π.μ. (ώρα Ελλάδος).

Μέχρι τώρα δεν έχει επικοινωνήσει με τους οικείους της ή της αρχές μια γυναίκα Φιλανδικής καταγωγής, παντρεμένη με Ελληνα, η οποία βρίσκεται στο Πουκέτ μαζί με τον σύζυγο και τον γιό της, που νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της περιοχής.

Αποστέλλεται με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην νοτιοανατολική Ινδία στις Μαλδίβες καθώς και στο Κολόμπο, πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, μετά από συνεννόηση του υπουργείου Εξωτερικών με τις τοπικές κυβερνήσεις.

Στην αποστολή, που συνοδεύεται από διπλωμάτη της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, συμμετέχουν έξι Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος κινητοποίησε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τις ΜΚΟ και συντόνισε την αποστολή, ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του υπουργείου για την χορήγηση βοήθειας 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση της Ινδίας και 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα.

Καθησυχαστικοί ως προς το ενδεχόμενο να επηρεαστεί σεισμικά και η Ελλάδα από το μεγάλο σεισμό στον Ινδικό εμφανίστηκαν και με νέες σημερινές δηλώσεις τους ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γιώργος Σταυρακάκης.

Ναι μεν το μέγεθος του σεισμού είναι πολύ μεγάλο αλλά και οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες, τόνισαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή