Η 28χρονη Έλινορ Κάτον απέσπασε το Man Booker Prize

Έγινε η νεώτερη λογοτέχνιδα που τιμάται με το βραβείο
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 11:44
UPD:19:08
Robertcatto.co/Robert Catto

Η 28χρονη νεοζηλανδέζα συγγραφέας Έλινορ Κάτον.

A- A A+

Η 28χρονη νεοζηλανδέζα συγγραφέας Έλινορ Κάτον απέσπασε το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker Prize για το μυθιστόρημά της «The Luminaries» και έγινε η νεώτερη λογοτέχνιδα που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες λογοτεχνικές διακρίσεις στον κόσμο.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην  Κάτον στη διάρκεια τελετής στο Λονδίνο. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συγγραφέας από τη Νέα Ζηλανδία τιμάται με το βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο για ένα μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα από συγγραφέα της Κοινοπολιτείας, από την Ιρλανδία εως τη Ζιμπάμπουε. Το μυθιστόρημα αφηγείται τις περιπέτειες του Ουόλτερ Μούντι, ο οποίος επεδίωξε να κάνει περιουσία στη διάρκεια της αναζήτησης χρυσού στη Νέα Ζηλανδία, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, Ρόμπερτ Μακφάρλαν, χαρακτήρισε «υπέροχο» το 832σέλιδο μυθιστόρημα, το οποίο είναι το μακροσκελέστερο που έχει ποτέ τιμηθεί με το βραβείο Μπούκερ. «Είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα, εντυπωσιακό χάρη στη δομική πολυπλοκότητά του, συναρπαστικό χάρη στον τρόπο αφήγησης και μαγικό χάρη στην αναφορά του σ' ένα κόσμο απληστίας» δήλωσε ο Μακφάρλαν, προσθέτοντας: «Η ωριμότητα αυτού του έργου είναι παρούσα σε κάθε φράση, αληθινά σε κάθε φράση».

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, χαρακτήρισε «πραγματικά εξαιρετική» τη βράβευση της Κάτον. «Είναι μια παγκόσμια επιτυχία εξόχως σημαντική για ένα Νεοζηλανδό» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Προτεινόμενα για εσάς