ΟΙΕΛΕ: Μαζική η συμμετοχή στην απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 19:06
UPD:19:06
Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και η πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ. Οι εκπαιδευτικοί επέδωσαν ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής, στο οποίο υπενθυμίζουν τη δίμηνη απεργία του 1977.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, το 85% των ιδιωτικών σχολείων έμειναν κλειστά ή υπολειτούργησαν, ενώ στην πορεία συμμετείχαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, 3.000 περίπου  ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, σεν σύνολο 3.500 σε Αθήνα και Πειραιά.

Η ΟΙΕΛΕ χαρακτήρισε τη σημερινή κινητοποίηση ιστορική, παρά το γεγονός όπως υποστηρίζει «ότι τις τελευταίες ημέρες πολλοί σχολάρχες προέβησαν σε όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμών».

Επίσης οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν σήμερα στη Βουλή με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ την  Πέμπτη θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Τα αιτήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθεί εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με την οποία, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί καθεστώς μαζικών και αναιτιολόγητων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία και να περάσει η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας στα υπουργεία Εργασίας και Εμπορίου».

Η ΟΙΕΛΕ έχει υποβάλει αίτησης ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία πρόκειται να συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη.

  • Επιπλέον ζητούν την άμεση απόσυρση των εγκυκλίων του υπουργείου Παιδείας . για την «απελευθέρωση» της λειτουργίας των ολοήμερων ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και για την αύξηση του ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ώστε, όπως τονίζουν,  να αποτραπεί η μέσω της απλήρωτης εργασίας μεγιστοποίηση κατά 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως των κερδών των σχολαρχών και οι απολύσεις εκατοντάδων εκπαιδευτικών.
  • Ακόμη ζητούν την ενίσχυση της κρατικής εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση. « Η ανοχή (και κάποιες φορές ακόμη και η συνέργεια) των εποπτικών αρχών της πολιτείας στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, έχουν γιγαντώσει την παρανομία (πλαστοί τίτλοι σπουδών, παραχαραγμένα ωρολόγια προγράμματα, αλλοίωση βαθμολογιών, αδήλωτη εργασία)» επισημαίνουν στο ψήφισμά τους..
  • Τέλος διεκδικούν την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας για τους χώρους των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουν την απεργία διαρκείας του 1977

Στο ψήφιμα της η ΟΙΕΛΕ σημειώνει ότι η σημερινή μάχη είναι η πιο κρίσιμη των τελευταίων 35 χρόνων και υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών φιλοσοφιών για την εκπαίδευση και για την κοινωνία.

«Από τη μια μεριά το αντικοινωνικό και αντιεκπαιδευτικό νεοφιλελεύθερο δόγμα του Μίλτον Φρήντμαν που θέλει την εκπαίδευση ως εμπόρευμα της ελεύθερης αγοράς, το οποίο θα απολαμβάνουν ελάχιστοι. Από την άλλη, το δικό μας όραμα για μια εκπαίδευση που θα είναι δημόσιο αγαθό και θα συμβάλλει στη γεφύρωση των κοινωνικών και των οικονομικών ανισοτήτων. Ο ένας δρόμος μας οδηγεί στη δεκαετία του ’50, όπου πρόσβαση στην εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο και στην αγορά εργασίας είχαν κατεξοχήν οι γόνοι των ισχυρών» αναφέρεται στο ψήφισμα και καταλήγει:

«Εμείς θα παλέψουμε για τον άλλο δρόμο, της υποστήριξης του δικαιώματος των αδυνάτων, όλων των πολιτών. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και ξαναθυμόμαστε το πάντα επίκαιρο σύνθημα της μεγάλης, δίμηνης απεργίας της ΟΙΕΛΕ την άνοιξη του 1977:Οι ιδιοκτήτες κάνουν αγώνα με τα λεφτά τους για τα λεφτά τους, εμείς κάνουμε αγώνα με το δίκιο μας για την Παιδεία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή