Αυξάνεται από ώρα σε ώρα ο αριθμός των νεκρών

Από τη βιβλική καταστροφή στην ΝΑ Ασία
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2004 17:23

A- A A+

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των νεκρών από την επίθεση του Εγκέλαδου στα ανοικτά της Ινδονησίας και τα τσουνάμι που προκάλεσε φτάνει τις 55.000, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που έγινε μετά την ανακοίνωση της Τζακάρτας ότι 27.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία.

Από την προεδρία της Σρι Λάνκα ανακοινώθηκε πως 17.640 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα παλιρροϊκά κύματα και πως οι τραυματίες ανέρχονται στις 20.000, ενώ οι άστεγοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Στην Ινδία, οι νεκροί είναι μέχρι τώρα 8.500, αλλά οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 30.000 μόνο στα νησιά Ανταμαν και Νικομπάρ.

Οι αρχές εκφράζουν ωστόσο φόβους ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τις 60.000.

Ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται στην Ινδονησία σε τουλάχιστον 100.000, στην Ταϊλάνδη σε 7.000, στα δύο εκατομμύρια εκτιμώνται οι άστεγοι, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Η Σομαλία και οι Σεϊχέλες απηύθυναν σήμερα έκκληση για βοήθεια, καθώς τα γιγάντια τσουνάμι που προκλήθηκαν από τα 9 Ρίχτερ στην Ινδονησία στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 50 ανθρώπων στις ακτές της Αφρικής, διανύοντας απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

Παράλληλα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Λονδίνο, ο αριθμός των βρετανών τουριστών που εξακριβώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται σε 16. Το Φόρεϊν Οφις επιβεβαίωσε ότι τρεις Βρετανοί σκοτώθηκαν στις Μαλδίβες, τέσσερις στη Σρι Λάνκα και εννέα στην Ταϊλάνδη.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των γερμανών τουριστών που αγνοούνται είναι τουλάχιστον 100.

Στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η Ουάσινγκτον, 11 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεν υπάρχουν νέα από "εκατοντάδες άλλους".

Στη Βαρσοβία ανακοινώθηκε ότι τέσσερις Πολωνοί είναι "πιθανώς νεκροί", ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 43.

Στη Στοκχόλμη ανακοινώθηκε ότι τόσο οι αρχές, όσο και τα αρμόδια ταξιδιωτικά γραφεία δεν έχουν λάβει την παραμικρή πληροφορία για την τύχη τουλάχιστον 1.600 Σουηδών οι οποίοι βρίσκονταν στην Ταϊλάνδη όταν χτύπησε ο σεισμός.

Στο ξενοδοχείο Sofitel Accor Khao Lak στο Πούκετ της Ταϊλάνδης βρέθηκαν σήμερα το πρωί 35 πτώματα κάτω από τα ερείπια του κτιρίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Νωρίτερα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αγνοείται η τύχη 280 ανθρώπων στο ξενοδοχείο αυτό στα βόρεια του νησιού, επί συνόλου 415 πελατών και εργαζομένων που βρίσκονταν στο κτίριο τη στιγμή της καταστροφής.

Aξιωματούχοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιδημιών. Τα νεκροτομεία της περιοχής έχουν γεμίσει, ενώ πολλά θύματα θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Επίσης οι επικοινωνίες παραμένουν δύσκολες σε πολλές περιοχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϋλάνδης συγκρότησε Κέντρο Συντονισμού και Παροχής Βοήθειας για τους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της Ταϊλάνδης.

Το Κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί του στους εξής αριθμούς: (00662) 643-5262, (00662) 643-5000 εσωτ. 5003 ή 5501 ή 5502. Αριθμός Fax: (00662) 643-5256.

Τέσσερις Ελληνες ελαφρά τραυματίες

Τέσσερις έλληνες τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε νοσοκομεία του Πουκέτ και της Μπανγκόκ, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Μπανγκόκ υπάρχει έως αυτή την στιγμή, η εξής διασταυρωμένη πληροφόρηση για ελαφρά τραυματισμένους έλληνες πολίτες:

- Ο γιος του κ. Χατζηαλεξίου Αντώνιου είναι ελαφρά τραυματισμένος και τους επισκέπτεται σήμερα στο Πουκέτ ο διπλωμάτης κ. Δανασής.

- Ο κ. Τσαρπόπουλος Νικόλαος, ο οποίος βρίσκεται σε νοσοκομείο της Μπανγκόκ ελαφρά τραυματισμένος, δεν επιθυμεί προς το παρόν να επιστρέψει και εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του.

- Η κα Μακροδημήτρη Παρασκευή είναι ελαφρά τραυματισμένη, μαζί της βρίσκεται και ο σύζυγός της, ο οποίος είναι απολύτως υγιής, και προς το παρόν δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν για την Ελλάδα.

- Ο κ. Αντωνιάδης Αντώνιος βρίσκεται ήδη στην Μπανγκόκ ελαφρά τραυματισμένος και κατά πάσα πιθανότητα αναχωρεί αύριο για την Ελλάδα με αεροσκάφος των Ταϋλανδικών Αερογραμμών (Thai Αirways).

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό Ελλήνων

Συνεχίζεται από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές η προσπάθεια για τον εντοπισμό των Ελλήνων εκδρομέων, οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει με τους οικείους τους ή τις αρχές.

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σύμφωνα με τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες, αγνοούμενος χαρακτηρίζεται κάποιος αφότου παρέλθουν 72 ώρες από την έναρξη των ερευνών.

Ως εκ τούτου το υπουργείο Εξωτερικών για την ώρα δεν μπορεί να κάνει λόγο για τυχόν Ελληνες αγνοούμενους. Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το αεροσκάφος C-130 που αναχώρησε το πρωί με ανθρωπιστική βοήθεια και γιατρούς για τη Σρι Λάνκα και την Ταϋλάνδη, θα μεταφέρει πίσω στην Αθήνα όσους από τους Έλληνες εκδρομείς επιθυμούν να επιστρέψουν.

Στο Πουκέτ παραμένουν οι δύο Ελληνες διπλωμάτες, για να συντονίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των Ελλήνων τουριστών και το έργο της επιστροφής τους στην πατρίδα, καθώς ορισμένοι έχουν χάσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ακόμη και τα χρήματα που είχαν μαζί τους.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, εξάλλου, απευθύνεται έκκληση όσοι επικοινωνούν με τους οικείους τους που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, να ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές στα 210- 368 1212/ 368 1730/ 368 1350.

Ο εφιάλτης έλαβε τέλος για 135 εκδρομείς

Εν τω μεταξύ, φανερά κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, έφτασαν τα ξημερώματα μετά από μια πτήση περίπου 11 ωρών, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, 135 έλληνες τουρίστες, δύο Τσέχοι, 2 Γάλλοι και 9 Κύπριοι.

Τούς υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γ. Βαληνάκης και ο υφυπουργός Π. Σκανδαλάκης. Ηδη με εντολή των αρμοδίων υπουργών βρίσκεται σε ετοιμότητα άλλο ένα αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, προκειμένου να μεταβεί στην περιοχή, όταν κριθεί αναγκαίο, για να παραλάβει και άλλους έλληνες τουρίστες.

«Γέφυρα ανθρωπιάς» και μήνυμα συμπαράστασης Στεφανόπουλου

«Γέφυρα ανθρωπιάς» στήνεται από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και την μη κυβερνητική οργάνωση «Αλληλεγγύη». Αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τρόφιμα μακράς διαρκείας και κάθε είδος ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μία ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οσοι πολίτες επιθυμούν να συνδράμουν μπορούν να απευθύνονται στα περιφερειακά γραφεία και τις τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμό Εργατικής Εστίας, σε όλη τη χώρα από τις 9.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ.

Τη συμπαράστασή του προς τους ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες επλήγησαν από το σεισμό και τα φονικά παλιρροϊκά κύματα καθώς και τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τραγωδίας, εξέφρασε με τηλεγραφήματά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή