Ιακώβου: Τον ερχόμενο Φεβρουάριο έναρξη διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2004 12:58
A- A A+

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο αναμένει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, την έναρξη διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο τον καθορισμό της μεθοδολογίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις αυτές είναι αναγκαίες πριν αρχίσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί της ουσίας.

Όπως τόνισε, σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων, οι θέσεις στις οποίες εμμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι:

- Η λύση του κυπριακού δεν συνδέεται με την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

- Δεν θα δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

- Επιδιώκει μια συμφωνημένη λύση και από αυτό απορρέει και η θέση ότι η λύση δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιδιαιτησίας.

- Μια συμφωνημένη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα για έγκριση από το λαό.

Ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά σύνδεση της 3ης Οκτωβρίου, 2005 (ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας) με το Κυπριακό», επισημαίνοντας ωστόσο, πως σύμφωνα με διεθνείς κύκλους, θα υπάρξει πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού πριν από εκείνη την ημερομηνία. Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία αναμένεται να κάνει κάποια βήματα για λύση του κυπριακού, γιατί, όπως τόνισε, αντιλαμβάνεται ότι «όσο υπάρχει το Κυπριακό άλυτο θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της».

Ερωτηθείς για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι «η αναγνώριση είναι μία και η αναγνώριση με την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση συνιστά αναγνώριση».

Όπως είπε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, δεν έχει καμιά πληροφόρηση που να επιβεβαιώνει δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ότι επίκειται επίσκεψη του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή