Μελωδική ματιά μη αναστρέψιμης απώλειας

Στο θέατρο Πορεία, από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 10:50

Κόρα Καρβούνη - Εις Άδου Κάθοδος με πλήρη εξάρτηση.

A- A A+

Η παντοτινή αγάπη και τα λεπτά όρια που χωρίζουν τη ζωή από τον θάνατο αναβλύζουν από το έργο της Sarah Ruhl, «Ευρυδίκη» ή «Ένα μιούζικαλ στον Άδη», που - μετά την περσινή του επιτυχία - παρουσιάζεται ξανά στο θέατρο Πορεία, από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η ανερχόμενη - υποψήφια για βραβείο Pulitzer- Aμερικανίδα συγγραφέας Sarah Ruhl εμπνεύστηκε από τον αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, για δημιουργήσει, το 2003, αυτό το σύγχρονο έργο, που μιλά με χιούμορ και ευαισθησία για την αγάπη, τη ζωή και τον θάνατο.

Όχι πριν την επιφάνεια της γης

Ο Λαέρτης Μαλκότσης ως Ορφέας κατεβαίνει στον Άδη. Το τραγούδι του προκαλεί ρίγη συγκίνησης και ανεξέλεγκτη πτώση πετάλων.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορφέας, γιος της μούσας Καλλιόπης, ήταν ο πιο ξακουστός ποιητής και μουσικός. Έπαιζε τη λύρα του τόσο όμορφα, που μάγευε τους πάντες. Όταν η αγαπημένη του, η Ευρυδίκη, πέθανε από δάγκωμα φιδιού, κατέβηκε στον Άδη με τη λύρα του, με σκοπό να την πάρει πίσω. Ο Άδης και η Περσεφόνη μαγεύτηκαν από τη μουσική του και του επέτρεψαν να πάρει μαζί του την Ευρυδίκη, με τον όρο ότι δε θα γυρίσει να την κοιτάξει, πριν φτάσει στην επιφάνεια της γης. Ο Ορφέας, όμως, έκανε το λάθος και στράφηκε προς την Ευρυδίκη, χάνοντάς τη για πάντα.

Ένα εσωτερικό αίτημα για συμφιλίωση

Η Κόρα Καρβούνη (Ευρυδίκη), πηδάει το ποτάμι της Λήθης.

Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί τη - γεμάτη ζωντανή μουσική- παράσταση και, καλωσορίζοντάς μας στην έρημο του πραγματικού, σημειώνει: «Με απασχολεί έντονα, τον τελευταίο καιρό, ένα εσωτερικό αίτημα δικό μου για μια συμφιλίωση, ένα γαλήνεμα σε σχέση με τον εαυτό μου, το παρελθόν μου και τον θάνατο. Διαβάζοντας την Ευρυδίκη της άγνωστής μου Rulh, διαισθάνθηκα ότι το κείμενο αυτό μπορεί να με βοηθήσει να εμβαθύνω σε αυτήν τη θεματολογία.

Ο Ορφέας χαρίζει στην Ευρυδίκη τον ουρανό με τ' άστρα.

Ταυτόχρονα, για κάποιον περίεργο λόγο, πιστεύω ότι τα αιτήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι και εθνικά αιτήματα. Η κατανόηση του ποιοι πραγματικά είμαστε ως λαός και ως έθνος θα μας οδηγήσει σε μια αναγκαία συμφιλίωση με ένα άγνωστό μας, αλλά ριζωμένο στο υποσυνείδητο, παρελθόν, έξω από στερεότυπα και σε ένα πιο αλληλέγγυο βλέμμα προς τον άλλον. Στην «Ευρυδίκη», ο θάνατος δεν διαχωρίζεται καθόλου από τη ζωή. Η λεηλατημένη ζωή είναι θάνατος. Η μουσική, που παράγει η αγάπη, είναι η παντοτινή ζωή».

Ταυτότητα παράστασης

Κόρα Καρβούνη και ο θίασος - προσπάθειες προσαρμογής στον Κάτω Κόσμο.

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, πρωτότυπη και διασκευασμένη μουσική: Κατερίνα Πολέμη, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, στίχοι πρωτότυπων τραγουδιών: Στρατής Πασχάλης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, video: Γιώργος Κουρμούζας. Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Γάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Μιχάλης Αφολάνιο, Νεφέλη Μαρκάκη, Νάνσυ Σιδέρη.

Πληροφορίες
Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3 - 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8210991, 210 8210082. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.30, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Σάββατο και Κυριακή: 20, 12 (νεανικό κάτω των 24) ευρώ, Πέμπτη, Παρασκευή: 15, 12 (νεανικό κάτω των 24) ευρώ, Τετάρτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ, εισιτήρια ανέργων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή:10 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς