Θέατρο - Υποτιθέμενη εξέλιξη ανθρώπινης ανικανότητας

Στο θέατρο Αλκμήνη, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 09:50
UPD:10:15
A- A A+

Με αιώνες ζωής και εξέλιξης στο σκληρό καβούκι της, μια παράξενη ηρωίδα έρχεται να επαληθεύσει την πιο αποδεκτή - επιστημονικά - θεωρία της προέλευσής μας, αλλά και να την ανατρέψει ταυτόχρονα, μέσα από μια απογοητευτική διαπίστωση.

Αμφισβητώντας την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είναι το ανώτερο νοητικά είδος, η μαύρη κωμωδία του βραβευμένου ισπανού θεατρικού συγγραφέα Χουάν Μαγιόργκα, «Η χελώνα του Δαρβίνου», παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Drama - mini, σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη, στο θέατρο Αλκμήνη, από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 9.15 το βράδυ.

Εξέλιξη ή απλή μεταμόρφωση;

Στο πολυβραβευμένο έργο, που παίχτηκε με τεράστια επιτυχία στη Μαδρίτη τη σεζόν 2007 - 2008 και έχει μεταφραστεί, επίσης, στη γαλλική, την ιταλική, την πορτογαλική και την κορεατική γλώσσα, πρωταγωνίστρια είναι μία χελώνα, η οποία θα μιλήσει με στοιχεία για την υποτιθέμενη «εξέλιξη» του ανθρώπου, βασιζόμενη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Με τα λεγόμενά της, θα αποδείξει πως το «τελευταίο στάδιο εξέλιξης», δηλαδή ο άνθρωπος, έχει σταθεί ανίκανος να διαχειριστεί αυτό το δώρο της φύσης.

Όλα αρχίζουν ένα βράδυ, όταν ένας καθηγητής ιστορίας δέχεται την επίσκεψη μιας ηλικιωμένης κυρίας, που - όπως αποκαλύπτεται - συμπληρώνει σε λίγες ημέρες τα 200 της έτη… Είναι η Χάριετ, η χελώνα του Δαρβίνου, δηλαδή η έμπρακτη απόδειξη της θεωρίας του, που εξελίχθηκε σε άνθρωπο και υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της ιστορίας του κόσμου των τελευταίων 200 ετών και προσφέρεται να την μοιραστεί μαζί του, με αντάλλαγμα εκείνος να τη βοηθήσει να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Πώς θα εξελιχτεί αυτή η συνεργασία και τι ρόλο θα παίξουν η σύζυγος του καθηγητή και ένας γιατρός, μόλις μάθουν την πραγματική της ταυτότητα; Μέσα από μία ιστορική - και όχι μόνο - διαδρομή στους τελευταίους 2 αιώνες, θα κληθούμε να σκεφτούμε και να απαντήσουμε: Τελικά, μαθαίνουμε από τα λάθη μας;

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης, μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, σκηνογραφική - ενδυματολογική επιμέλεια: Νίκος Σακαλίδης, φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης, μουσική σύνθεση: Χρίστος Σερενές, φωτογράφιση: Δημήτρης Λυκουρέζος, γραφιστική επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου, video artist: Φίλιππος Μπουραΐμης, make up artist: Αλεξάνδρα Μυτά, βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ξενάκης, οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Κατινάς. Παίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Φωτεινή Κρόκου, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Τάσος Τζιβίσκος.

Πληροφορίες
Θέατρο Αλκμήνη - Κεντρική Σκηνή:  Αλκμήνης 8 - Γκάζι, τηλ.: 210 3428650. Παραστάσεις: 16 Οκτωβρίου έως 26 Δεκεμβρίου. Διάρκεια παράστασης: 80΄. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 8 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς