Τη Δευτέρα η κηδεία του ναζί εγκληματία πολέμου Πρίμπκε;

Πιθανότατα εκτός Ιταλίας
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 19:59
UPD:20:03
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Ο Πρίμπκε (δεξιά) είχε βασικό ρόλο στην εκτέλεση 345 αμάχων πολιτών, την άνοιξη του 1944. Αριστερά, ο δικηγόρος του ναζί πρώην αξιωματικού, Πάολο Τζακίνι.

A- A A+

Το βράδυ της Δευτέρας είναι πιθανό να τελεσθεί τελικώς η κηδεία του γερμανού πρώην αξιωματικού των SS Έριχ Πρίμπκε, ο οποίος πέθανε στην Ρώμη την Παρασκευή σε ηλικία 100 ετών.

Ο Πρίμπκε είχε βασικό ρόλο στην εκτέλεση 345 αμάχων πολιτών, την άνοιξη του 1944, σε αντίποινα για ενέδρα εναντίον 33 γερμανών στρατιωτών από τους ιταλούς αντιφασίστες αντάρτες.

Η ιταλική δικαιοσύνη τον είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη την οποία και εξέτιε σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Γερμανός δεν είχε μετανοήσει ποτέ για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε. Για τον λόγο αυτό, η Ένωση Ιταλών Ανταρτών που πολέμησαν τον ναζιφασισμό, η εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης αλλά και ο δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης, Ινιάτσιο Μαρίνο, τάχθηκαν εναντίον της τέλεσης δημόσιας, «ανοικτής» κηδείας και της ταφής του Πρίμπκε στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο Πάολο Τζακίνι, δικηγόρος του ναζί πρώην αξιωματικού, τόνισε ότι «η κηδεία θα τελεστεί ιδιωτικώς χωρίς να θιγεί η ευαισθησία κανενός», και πρόσθεσε ότι μπορεί να επιλεγεί «την Τρίτη ή και τη Δευτέρα σε μια προτεσταντική εκκλησία που να επιτρέπει στο εσωτερικό της να λάβει χώρα μια κηδεία με καθολικό ιερέα».

Ο κ. Τζακίνι εξήγησε ότι «η ταφή του λειψάνου του Πρίμπκε δεν θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στην Ιταλία».

EURONEWSGREEK

Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, Ρικάρντο Πατσίφιτσι, δήλωσε ότι «αν επιτραπεί δημόσια κηδεία, ακόμη και σε ανοικτό χώρο, τα μέλη της κοινότητάς του είναι έτοιμα να κατέβουν στον δρόμο».

Ο γιος του Πρίμπκε από την Αργεντινή δήλωσε, εξάλλου, ειρωνικά ότι «θα μπορούσαν να θάψουν τον πατέρα του στο Ισραήλ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή