Στους δέκα οι αναζητούμενοι Ελληνες

«Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία για θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό»
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2004 16:51
UPD:20:59
A- A A+

ΔΕΚΑ Ελληνες εξακολουθούν να αναζητούνται μετά τη θεομηνία της περασμένης Κυριακής στην Ασία, ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος διευκρίνισε ότι υπάρχει αριθμός εκδρομέων για τους οποίους δεν υπάρχουν διασταυρωμένες πληροφορίες.

Επιπλέον ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι 19 Ελληνες αναχωρούν αύριο από την Μπανγκόκ για Αθήνα με πτήση των Ταϋλανδικών αερογραμμών, ενώ δύο Ελληνες πετούν αύριο από τη Σρι Λάνκα για τις Βρυξέλλες.

Ο αριθμός των Ελλήνων που δεν έχουν επικοινωνήσει με τους οικείους τους εμφανίζει τάση μείωσης από τους 27 που είχε ανακοινωθεί χθες βράδυ, σε 17-18 το μεσημέρι και 10 το βράδυ, ενώ δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία για θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό Ελληνα πολίτη.

Μια ομάδα 17 Ελλήνων εντοπίστηκαν σώοι από διπλωματικούς υπαλλήλους στο Πουκέτ και κατευθύνονται στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόγκ, δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μεταξύ των δεκαεπτά είναι και τρεις από τους τέσσερις ελαφρά τραυματίες, ενώ ο τέταρτος παραμένει στο Πουκέτ, ακολουθώντας οδηγίες των γιατρών.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους οικείους των υπό αναζήτηση Ελλήνων, ενώ μια τριμελής οικογένεια Ελλήνων αναχώρησε απόψε από το Μάλε. Στις Μαλδίβες εντοπίστηκε μια ομάδα 25-30 Ελλήνων που θέλουν να συνεχίσουν τις διακοπές τους. Επιπλέον, τόνισε ότι πολλοί ταξιδιώτες έχουν επικοινωνήσει με το υπουργείο Εξωτερικών και δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους, ενώ αναφέρθηκε στην ύπαρξη μεμονωμένων εκδρομέων που κατευθύνθηκαν σε άγνωστους τελικούς προορισμούς είτε μέσω Μπανγκόγκ είτε μέσω Γερμανίας και στην πιθανή διασπορά τους όπως για παράδειγμα στο συγκρότημα των Μαλδίβων που περιλαμβάνει 1.200 μικρά νησιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών ενισχύει με δύο διπλωματικούς υπαλλήλους την Πρεσβεία στην Μπανγκόγκ και με έναν στο Νέο Δελχί προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της 24ωρης λειτουργίας.

Υπογράμμισε ότι η πτήση 4715 των "Ολυμπιακών Αερογραμμών" ήταν η πρώτη ξένη πτήση που έφθασε στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι διπλωματικός υπάλληλος είναι καθ' οδόν με το C-130 για τις Μαλδίβες ενώ αργότερα θα μεταβεί και στο Κολόμπο και στη Σρι Λάνκα. Αύριο το πρωί αναχωρεί δεύτερο C-130 με άνδρες της ΕΜΑΚ για το Πουκέτ.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θέτει μηχανισμό στην υπηρεσία όσων Ελλήνων επιθυμούν να έρθουν σε επικοινωνία με συγγενικά τους πρόσωπα στη ΝΑ Ασία:

1. Να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οδός Γ' Σεπτεμβρίου 21, τηλ. 210 5230043, 210 5242194, φαξ 210 5237700.

2. Να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού: www.icrc.org .

Eκκληση για συνδρομή στα θύματα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έκκληση για χρηματικές δωρεές την οποία απηύθυνε χθες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός τραπεζικός λογαριασμός στην Αγροτική Τράπεζα όπου μπορούν να γίνονται καταθέσεις με την ένδειξη "Σεισμός στην Ινδονησία", είναι: 01704005437-32.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συνδράμουν στα θύματα μπορούν να επικοινωνούν και με την υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας στα τηλέφωνα: 210. 36.83.676 ή 210.36.83.679 ή 210.36.83.681 και να δηλώνουν τις προσφορές που επιθυμούν να κάνουν.

Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, στη φάση αυτή, γίνεται καταγραφή προσφορών, η συλλογή των οποίων θα εξαρτηθεί απο την εξασφάλιση της δυνατότητας διανομής. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, απευθύνονται και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Γέφυρα ανθρωπιάς» έχει στηθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και την μη κυβερνητική οργάνωση «Αλληλεγγύη». Αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τρόφιμα μακράς διαρκείας και κάθε είδος ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μία ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οσοι επιθυμούν να συνδράμουν μπορούν να απευθύνονται στα περιφερειακά γραφεία και τις τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμό Εργατικής Εστίας σε όλη τη χώρα από τις 9.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή