Γαλλικό Πρακτορείο: 80.700 οι νεκροί από τα τσουνάμι

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2004 19:13
UPD:19:39
A- A A+

Οι νεκροί από τα τσουνάμι σε οκτώ χώρες της νότιας και της νοτιοανατολικής Ασίας ξεπερνούν τώρα τους 80.700 και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18:00 ώρα Ελλάδος. Οι αρχές φοβούνται ότι ο απολογισμός αυτός απέχει ακόμη πάρα πολύ από τον πραγματικό. «Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν ξεπεράσουμε τους 100.000 νεκρούς, από τότε που είδαμε τί συνέβη στα νησιά Ανταμαν και Νικομπάρ», δήλωσε ο Πέτερ Ρις, διευθυντής στον Ερυθρό Σταυρό των επιχειρήσεων υποστήριξης των πληγέντων.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου απηύθυνε σήμερα έκκληση για αρωγή 59 εκατ. δολ. από 44 εκ. δολ. χθες.

Εν τω μεταξύ, αγνοούνται 600 Ιταλοί στη ζώνη της σεισμικής καταστροφής, αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου των Εξωτερικών. Δεκατέσσερις Ιταλοί είναι νεκροί.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε σήμερα ότι "η Βρετανία είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο, και μέσω της προεδρίας της G-8 που θα συνέλθει κατά τα μέσα Ιανουαρίου".

Ο επίσημος κατάλογος των θυμάτων από τη Βρετανία ανέβηκε ήδη στους 26.

Ο σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον δήλωσε σήμερα, ότι είναι "η χειρότερη καταστροφή της εποχής μας", αναφερόμενος στον σεισμό και τα τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. Πάνω από 1.000 Σουηδοί εξακολουθούν και σήμερα να μην έχουν δώσει σημεία ζωής.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους δήλωσε πως η αρχική δωρεά ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ προς τις περιοχές που επλήγησαν ήταν "μόνο η αρχή της βοήθειας μας".

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία διεθνούς συμμαχίας για τον συντονισμό της βοήθειας προς τα θύματα της καταστροφής, στην οποία θα μετέχουν σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ελπίδα για τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

Ο κ. Μπους τάχθηκε, τέλος, υπέρ της δημιουργίας ενός παγκοσμίου συστήματος προειδοποίησης για τα τσουνάμι.

Το Παρίσι θα προσφέρει βοήθεια 15 εκατ. ευρώ στις χώρες που επλήγησαν, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών ο ευρωπαίος συντονιστής του έργου των σωστικών συνεργείων εξέφρασε το φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών στη Σρι Λάνκα θα αγγίξει τους 50 χιλιάδες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα φονικά κύματα έχουν καταστρέψει τα πάντα στη Σρι Λάνκα σε ακτίνα 2 χιλιόμετρων γύρω-γύρω στη στεριά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή