ΥΠΕΞ - Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2004 21:35
A- A A+

Υπό τις εντολές του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη και με το συντονισμό του αρμοδίου υφυπουργού για την Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία, Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναπτύσσονται οι πρωτοβουλίες έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδος προς τις χώρες της ΝΑ Ασίας που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφή.

Το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με εξειδικευμένο προσωπικό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) σε θέματα διάσωσης, παροχής πρώτων βοηθειών και διαχείρισης κρίσεων, είναι προγραμματισμένο να εκφορτώσει σήμερα έξι τόνους επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στις Μαλδίβες.

Αύριο το πρωί θα εκφορτώσει έξι τόνους από το ίδιο υλικό στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Μπανκόγκ, όπου θα εκφορτώσει ένα τόνο ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Σε κάθε μία από αυτές τις χώρες θα εγκαθίσταται και ομάδα ειδικών την οποία θα παραλάβει το αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στο τέλος της εβδομάδας.

Αύριο το πρωί αναχωρεί δεύτερο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με κατεύθυνση την νήσο Πουκέτ της Ταϊλάνδης με 25 εξοπλισμένους άνδρες της ΕΜΑΚ, ένα βαν και ένα τρέιλερ.

Η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή (τηλ. 210-3683676, 210-3683679, 210-3683681) καταγράφοντας εθελοντικές προσφορές από ιδιώτες, ΜΚΟ και φορείς για την παροχή επείγουσας βοήθειας που θα αξιοποιηθούν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί παρά πολλές προσφορές όπως π.χ. της «Αλληλεγγύης» ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συλλέγει ανθρωπιστική βοήθεια και έχει ανοίξει τρεις λογαριασμούς σε ελληνικές Τράπεζες, της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης που συλλέγει χρήματα και υλικό, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών, καθώς επίσης και πολλές νομαρχίες, δήμοι και ιδιώτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή