Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013 16:23
UPD:13/10/2013 01:11
emsc-csem.org
A- A A+

Ισχυρή σεισμική δόνηση, με μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε λίγο μετά τις 16.00 στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ ενώ το εστιακό του βάθος χαρακτηρίζεται ενδιάμεσο (35 χλμ). Το επίκεντρο εντοπίζεται 39 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ.

Ο σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη, και κυρίως τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, αλλά έγινε αισθητός και στις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, ακόμη και στην Αθήνα.

Μεγάλη αναστάτωση, πτώσεις από πέτρες σε παλιά σπίτια, αλλά και βράχων σε επαρχιακούς δρόμους

Μέχρι και αργά το απόγευμα είχε αναφερθεί πτώση βράχου στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές το οδόστρωμα και μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.

Πτώση βράχου αναφέρθηκε και στον επαρχιακό δρόμο Παλαιόχωρα - Κουντούρα όπου ήδη μετέβη συνεργείο του τοπικού δήμου για να τον απομακρύνει.

Στην πόλη των Χανίων έχουν αναφερθεί πτώσεις από πέτρες σε παλιά σπίτια στην παλιά πόλη, καθώς και ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες.

Στην συνοικία Χαλέπας έπεσε η μισή οροφή από εγκαταλελειμμένη παλιά οικία, ενώ από τον σεισμό εκτός από τον πανικό που προκλήθηκε στους κατοίκους, που βγήκαν στους δρόμους, προϊόντα έπεσαν από τα ράφια σε καταστήματα και επιχειρήσεις.

Από την πρώτη στιγμή βγήκαν στους δρόμους οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες στην παλιά πόλη ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Ως γνωστόν οι αλυσίδες έχουν τοποθετηθεί καθώς στην περιοχή απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων όλο το χρόνο.

Παράλληλα, τοπικό ΜΜΕ της Κρήτης μετέδωσε πως ένας ηλικιωμένος πάνω στον πανικό του, πήδηξε από τον πρώτο όροφο του σπιτιού του, χωρίς όμως να τραυματιστεί σοβαρά.

Κατά τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έγινε επίσης γνωστό ότι λόγω καταπτώσεων βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς την Κυριακή ο εθνικός δρυμός θα παραμείνει κλειστός προκειμένου να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος της διαδρομής του.

Επίσης δόθηκε εντολή σε όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να πραγματοποιήσουν την Κυριακή ελέγχους σε όλα τα σχολεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές.

Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία και στους ξένους τουρίστες που βρίσκονται στα Χανιά και πολλοί ξενοδόχοι επικοινωνούσαν με τις αρχές προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και οδηγίες.

FLASHNEWS GR

Όπως έγινε γνωστό οι κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει τυχόν ρωγμές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28213 40100 προκειμένου να τις αναφέρουν ώστε να γίνει καταγραφή της κατάστασης.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στον ρ/σ Σκάι λίγη ώρα μετά τον σεισμό, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας είπε, μεταξύ άλλων, πως η περιοχή ειναι γνωστή για τη σεισμικότητά της, ενώ τόνισε πως η δόνηση δεν σχετίζεται ούτε με το σεισμό που έγινε πρόσφατα στη νότια Κρήτη, αλλά και ούτε και με εκείνον που είχε γίνει στα βόρεια του νησιού.

Σε δηλώσεις του το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου στα Χανιά, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Σύμφωνα με δηλώσεις του, τις οποίες μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, αν και επισήμανε πως δεν είναι διαθέσιμα ακόμη όλα τα στοιχεία και το φαινόμενο εξελίσσεται. 

Συμπλήρωσε πάντως πως είναι θετικό ότι ο μεγάλος αυτός σεισμός ακολουθείται από μια σειρά μικρότερων σεισμών. 

«Θεωρώ ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν, να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και πρέπει βεβαίως τα σπίτια που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και είναι παλιά σπίτια, να μην κατοικηθούν απόψε, όπως επίσης να μην περνάμε από απόκρημνες περιοχές όπου είναι πιθανό ακόμα και μια μικρή δόνηση να δημιουργήσει κάποιες κατολισθήσεις» πρόσθεσε. 

Σε δηλώσεις τους το απόγευμα τόσο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Παπαδόπουλος όσο και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εκτίμησαν πως επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη πως «ο μεγάλος κίνδυνος μάλλον πέρασε», ενώ και ο κ. Τσελέντης χαρακτήρισε φυσιολογική τη μετασεισμική ακολουθία. Πρόσθεσε πως δεν αποκλείεται να σημειωθεί μετασεισμός ακόμη και πάνω από 5 Ρίχτερ, λέγοντας πως αυτό θα είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ο σεισμολόγος Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αναφέρθηκε στη μεγάλη σεισμικότητα που έχει η συγκεκριμένη περιοχή, ενώ επιφυλάχθηκε να πει αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή