Στους 120.000 οι νεκροί στη νότια Ασία

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2004 15:17
UPD:17:14
A- A A+

Τους 120.000 έφθασαν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στη νότια Ασία, μετά το χτύπημα του εγκέλαδου και των τσουνάμι, καθώς η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι μόνο στη Σουμάτρα, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 80.000.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως ενδεχόμενη εκδήλωση επιδημιών μπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασμό του αριθμού των νεκρών.

Χιλιάδες κάτοικοι της Σρι Λάνκα κυριεύθηκαν από πανικό και εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα παράκτια, ζητώντας καταφύγιο στην ενδοχώρα, μετά τις πληροφορίες για επερχόμενα νέα τσουνάμι.

Οι αρχές της Ινδίας είχαν εκδώσει νωρίτερα σήμερα προειδοποίηση για τσουνάμι που αφορούσε όλες τις περιοχές που είχαν πληγεί την Κυριακή. Ομως το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετασεισμούς μεγέθους τέτοιου ώστε να προκληθούν νέα τσουνάμι.

Από την άλλη, χώρες απ' όλο τον κόσμο αποστέλλουν βοήθεια. Ενδεικτικά, οι Βρετανοί προσέφεραν 28,2 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε δύο ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος φιλανθρωπικής οργάνωσης. Μόνον η Aktion Deutschland Hilft, η οποία συνασπίζει δέκα φιλανθρωπικές οργανώσεις, συγκέντρωσε επτά εκατομμύρια ευρώ από γερμανούς πολίτες.

Στην Ιταλία, πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα μέσα ενημέρωσης σε συνδυασμό με τηλεφωνικές εταιρείες, απέφεραν περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κοριέρε ντέλα Σέρα".

Η Σουηδία, η οποία πιθανόν να είναι η δυτική χώρα που θα θρηνήσει τα περισσότερα θύματα, κήρυξε το Σάββατο ημέρα πένθους. Σύμφωνα με τις πηγές, 1.000 ως 4.500 σουηδοί τουρίστες εξακολουθούν σήμερα να μην έχουν δώσει σημεία ζωής.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια και "η κυβέρνηση ενθαρρύνει όλους να κάνουν το ίδιο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον.

Στην Αυστρία, τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα επρόκειτο να διακόψουν σήμερα στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) για ένα λεπτό όλα τα προγράμμάτά τους στο πλαίσιο της ημέρας πένθους που κήρυξε η κυβέρνηση στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού στην Ασία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή