Βόλτα στο σκοτάδι με τα «μάτια» των αισθήσεων

Το πρωτοποριακό δρώμενο «Dialogue in the Dark» παρουσιάζεται στο θέατρο Badminton
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 11:02
A- A A+

Σαν ένα παιχνίδι, που μας ωθεί να ανακαλύψουμε, να εμπιστευθούμε και να αναπτύξουμε τη δύναμη των αισθήσεών μας χωρίς τη βοήθεια της όρασης, μία ξεχωριστή εμπειρία μάς καλεί να αφουγκραστούμε τον διάλογό της στο σκοτάδι και να «δούμε» τον κόσμο με τα άλλα μας μάτια, τα εσωτερικά.

Μέσα από ένα «φιλοσοφικό» ταξίδι στον κόσμο των τυφλών, αλλά και στο βάθος του ίδιου μας του εαυτού, το - εξαιρετικά επιτυχημένο ανά τον κόσμο - πρωτοποριακό δρώμενο «Dialogue in the Dark» παρουσιάζεται στο θέατρο Badminton, από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού, η οποία καθιερώθηκε παγκοσμίως, με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Μια συγκλονιστική αναθεώρηση της πραγματικότητας

Εκθέτοντας, στην ουσία, τα στερεότυπά μας περί διαφορετικότητας, με τέτοιον τρόπο που οδηγεί τον επισκέπτη στο να αλλάξει την κοσμοθεωρία του, η εγκατάσταση «Dialogue in the Dark» - που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, το 1988 και, έκτοτε, έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες και 127 πόλεις σε όλον τον κόσμο, αλλάζοντας κυριολεκτικά την οπτική 7.000.000 ανθρώπων - αντιστρέφει τους ρόλους, αφού οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα επισκεπτών σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, οι «θεατές», για 80 περίπου λεπτά, όσο διαρκεί ο περίπατος στο σκοτάδι, ξεναγούνται σε έναν κόσμο χωρίς φως, βασιζόμενοι μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία και την αφή, αλλά, κυρίως, στους τυφλούς οδηγούς, οι οποίοι «γίνονται» τα μάτια τους. Όταν οι πιο απλές δραστηριότητες μετατρέπονται ξαφνικά σε πρόκληση, μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους τόσο διαφορετικά, που στην έξοδο, όταν ανάβουν και πάλι τα φώτα, τίποτε δεν είναι πια το ίδιο. Ο τρόπος που «βλέπουν» τα πράγματα έχει αλλάξει εντελώς.

Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού, Γουδή - Αθήνα, τηλ: 210 8840600. Η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή καθημερινές και Σαββατοκύριακα και θα λειτουργεί: καθημερινές: για σχολεία: 10:00 - 13:00, για το κοινό: 16:00 μέχρι 20:30, που ξεκινά η τελευταία επίσκεψη, Σαββατοκύριακα: 11:00 - 20:30. Για αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, οι επισκέπτες πρέπει να επικοινωνούν με το ταμείο του θεάτρου, για να κάνουν κράτηση, καθώς σε κάθε ξενάγηση μπαίνουν αυστηρά μέχρι 8 άτομα. Η επίσκεψη στην εγκατάσταση συνιστάται και για παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω. Τιμές εισιτηρίων: καθημερινές: κανονικό: 14 ευρώ, σπουδαστικό - ανέργων: 11 ευρώ, Σαββατοκύριακα: κανονικό: 18 ευρώ, σπουδαστικό - ανέργων: 15 ευρώ. Ειδικές τιμές για σχολεία και ομαδικές κρατήσεις. Προπώληση: ταμείο θεάτρου Badminton (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 21:00, Σάββατο: 10:00 - 18:00, Κυριακή: 10:00 - 18:00, τις ημέρες των παραστάσεων, το ταμείο παραμένει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς