Αγνοούνται εννέα Ελληνες

Τα ξημερώματα επέστρεψαν από την Μπανγκόκ 19 εκδρομείς
Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2004 17:23
A- A A+

ΕΝΝΕΑ παραμένουν οι, βάσει διασταυρωμένων πληροφοριών, Ελληνες αγνοούμενοι στις πληγείσες από τα φονικά τσουνάμι περιοχές της ΝΑ Ασίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/30/993731.htm .

Aυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι "ο αριθμός για τον οποίο υπάρχουν μόνο ενδείξεις, εξαιρετικά ασαφείς ή και μη αξιόπιστες πληροφορίες, έχει συρρικνωθεί".

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος επέμεινε στις χθεσινές δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία για θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό Ελληνα πολίτη. Στην Αθήνα επέστρεψαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης άλλοι 19 Έλληνες εκδρομείς από τη Μπανγκόκ, με πτήση των Ταϊλανδικών αερογραμμών.

Εντός της ημέρας αναμένεται και η επιστροφή άλλων δύο Ελλήνων, οι οποίοι θα αναχωρήσουν από τη Σρι Λάνκα και μέσω Βρυξελλών θα φτάσουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, παρουσία των υφυπουργών Γιάννη Βαληνάκη και Παναγιώτη Σκανδαλάκη και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, όπου έγινε μια γενική επισκόπηση της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.

Aναχωρεί και το δεύτερο C-130

Το πρώτο αεροσκάφος C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια και εξειδικευμένο προσωπικό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) σε θέματα διάσωσης, παροχής πρώτων βοηθειών και διαχείρισης κρίσεων, είναι προγραμματισμένο να εκφορτώσει σήμερα έξι τόνους επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, έχοντας αναχωρήσει χθες από την πρωτεύουσα των Μαλδίβων, Μάλε. Επόμενος προορισμός είναι το Πουκέτ.

Σε κάθε μία από αυτές τις χώρες θα εγκαθίσταται και ομάδα ειδικών την οποία θα παραλάβει το αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στο τέλος της εβδομάδας.

Το δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, προβλέπεται να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το αεροδρόμιο του Πουκέτ. Ως γνωστόν, στο αεροσκάφος αυτό επιβαίνει 25μελής πλήρως εξοπλισμένη ομάδα ανδρών της ΕΜΑΚ, που πρόκειται να εκτελέσει αποστολή έρευνας και διάσωσης στο νησί Πουκέτ.

Η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή (τηλ. 210-3683676, 210-3683679, 210-3683681) καταγράφοντας εθελοντικές προσφορές από ιδιώτες, ΜΚΟ και φορείς για την παροχή επείγουσας βοήθειας που θα αξιοποιηθούν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί παρά πολλές προσφορές όπως π.χ. της «Αλληλεγγύης» ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συλλέγει ανθρωπιστική βοήθεια και έχει ανοίξει τρεις λογαριασμούς σε ελληνικές Τράπεζες, της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης που συλλέγει χρήματα και υλικό, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών, καθώς επίσης και πολλές νομαρχίες, δήμοι και ιδιώτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή