Τουλάχιστον έξι αιγύπτιοι στρατιώτες τραυματίστηκαν την Παρασκευή στη Ράφα, στη Χερσόνησο του Σινά, όταν εξερράγησαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί την ώρα που περνούσαν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Αυτόπτες μάρτυρες είχαν κάνει νωρίτερα λόγο για πολλές εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη.
Ο στρατός της Αιγύπτου διεξάγει συχνά επιχειρήσεις στη Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Σινά και της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας για να καταστρέψει σήραγγες που χρησιμοποιούνται για να περνούν λαθραία προϊόντα από την Αίγυπτο στον παλαιστινιακό θύλακα.
Εξάλλου, οι επιθέσεις ισλαμιστικών ομάδων με έδρα στο Σινά εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου έχουν αυξηθεί μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου της χώρας, ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι και ακόμη περισσότερο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του τον Αύγουστο.
Στην Αλεξάνδρεια η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να σταματήσει τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του κ. Μόρσι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Χιλιάδες οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου πραγματοποίησαν την Παρασκευή διαμαρτυρίες στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και σε άλλες παράκτιες πόλεις της Αιγύπτου, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.
«Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κάιρο μεταξύ υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι που διαδήλωναν και κατοίκων που είναι αντίπαλοί του», δήλωσε μία από τις πηγές η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Οι κάτοικοι «ενοχλήθηκαν επειδή οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα για να διαλύσουν τα πλήθη», πρόσθεσε.
Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην επαρχία Σάρκια στο Δέλτα του Νείλου και στην παράκτια πόλη Νταμιέτα, όπου τραυματίστηκε ένας υποστηρικτής του ανατραπέντος προέδρου.
Στο μεταξύ, οι αιγύπτιοι ισλαμιστές κάλεσαν τους οπαδούς τους να μην μεταβούν στην πλατεία Ταχρίρ στη διάρκεια των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων με αίτημα την επιστροφή στην εξουσία του κ. Μόρσι.
«Λάβαμε αυτή την απόφαση για να επανέλθει η ηρεμία μετά τα γεγονότα της 6ης Οκτωβρίου», εξήγησε ο Τάρεκ Χουσέιν, αξιωματούχος της Ένωσης για τη Δημοκρατία και κατά του Πραξικοπήματος, της οποίας ηγούνται κυρίως μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία ανήκει και ο Μοχάμεντ Μόρσι.