Αντ. Σαμαράς: Σταθερός πυλώνας της διεθνούς ασφάλειας το ΝΑΤΟ

Συνάντηση με τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 12:35
UPD:13:11
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο κ. Ράσμουσεν, εξήρε τον διαχρονικό ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τη χώρα μας.

A- A A+

«Σταθερό πυλώνα του διεθνούς συστήματος ασφαλείας» μέσα σε ένα «ρευστό και αβέβαιο» περιβάλλον χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός το ΝΑΤΟ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως ο ΟΗΕ έχει την πρωταρχική ευθύνη για την τήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και πως ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας παραμένει βασικός στόχος της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε, ωστόσο, τον ρόλο του ΝΑΤΟ συμπληρωματικό και πολύ ουσιαστικό, καθώς –όπως είπε- έχει επιδείξει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της πειρατείας, συμβάλλοντας και στην κυβερνοάμυνα.

Τόνισε επίσης ότι η  Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και θα συνεχίζει, παρά τη δημοσιονομική πίεση, να συμμετέχει ενεργά στη συμμαχία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν, εξήρε τον διαχρονικό ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τη χώρα μας, η οποία, όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι υποφέρει από την οικονομική κρίση, συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στους στόχους που θα έχει η σύνοδος κορυφής του χρόνου στη Βρετανία, προσβλέποντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, στη φωνή της Ελλάδας και στις προτάσεις της για το μέλλον της συμμαχίας.

Συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο

ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΌΠΟΥΛΟΣ

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο και συζήτηση για το ρόλο και τις προοπτικές του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του κ. Ράσμουσεν αποτελεί μια πρόσθετη επιβεβαίωση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει και θα τιμήσει τις συμμαχικές υποχρεώσεις της.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της εταιρικής σχέσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τον ευρωπαϊκό οργανισμό ασφαλείας, ώστε «να έχουμε τις αποδοτικότερες, για τις αμυντικές μας ανάγκες, λύσεις».

Είπε ακόμη ότι με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, όλες οι χώρες έχουν προχωρήσει σε εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών ακολουθώντας προς την κατεύθυνση αυτή είτε την αρχή της «έξυπνης άμυνας» του ΝΑΤΟ, είτε την αρχή «της συγκέντρωσης και αξιοποίησης πόρων και δεδομένων» σε επίπεδο Ε.Ε..

Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν μίλησε για ανάπτυξη «των καινούριων δυνατότητων, ώστε να μοιραστούμε το κόστος, να εκπαιδευόμαστε μαζί ώστε να λειτουργούμε ως ενιαία δύναμη».

«Ζητάμε τη συμβουλή των εταίρων που έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές για τη δική μας ασφάλειας.

«Προσβλέπουμε στην πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή